Saya nak kongsi makanan Ambuyat ..Siapa sini penggemar Ambuyat? Jom kenali apa itu Ambuyat

Wen

Well-known member
Ambuyat sajian tradisional masyarakat Borneo

ambuyat.jpg


AMBUYAT sejenis makanan tradisional bagi kaum Brunei dan Bisaya.

AMBUYAT sejenis makanan tradisional bagi kaum Brunei dan Bisaya, malah menjadi sajian utama selepas nasi.

Suatu ketika dulu ia dihidangkan sebagai menu harian dan hidangan wajib semasa hari-hari istimewa seperti perkahwinan serta hari keramaian kaum berkenaan.

Hidangan yang diperbuat daripada sagu rumbia itu amat terkenal di Sabah, Labuan, Sarawak serta Brunei.
Kaum Kadazan, Murut, Dusun dan Bajau di Sabah juga amat meminati makanan ini yang dipanggil Linut.
Di Brunei, sagu rumbia dikenali sebagai ambulung. Untuk menghasilkannya, proses mengarus selama sehari perlu dilakukan.
Bagaimanapun, hari ini ambulung boleh didapati di pasar atau tamu dalam bentuk paket.
Ketua Wanita Kampung Patau Patau 2 Labuan, Rahmah Rahmat, berkata hanya dua bahan utama diperlukan untuk membuat ambuyat iaitu tepung sagu dan air panas.
"Tepung sagu yang dibeli dalam bentuk paket perlu dileraikan atau dihancurkan.
"Dengan sukatan air panas, tepung sagu berkenaan dikacau hingga menjadi kenyal.
"Ia berwarna jernih dan sedikit melekit. Tidak perlu dikunyah dan boleh terus ditelan.
"Rasanya tawar, namun ia bergantung pada kuah dan lebih hebat jika kuah lebih masam atau pedas," katanya.
Seronok dimakan beramai-ramai

AMBUYAT dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengahari bagi menggantikan nasi. -Foto Malai Rosmah Tuah

AMBUYAT dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengahari bagi menggantikan nasi.

Ambuyat lebih selesa dimakan dengan menggunakan kayu penyepit tempatan yang dikenali sebagai candas.
"Enak dimakan semasa ia masih panas dan dicicah dengan ikan bakar, ikan rebus atau ulam-ulaman," katanya ketika melakukan demonstrasi membuat ambuyat.
Pada kebiasaannya, ambuyat dimakan beramai-ramai, sekali gus dapat mengerat silaturahim dan hubungan sesama keluarga mahupun penduduk kampung.
"Ambuyat dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengahari bagi menggantikan nasi.
Paling menarik semasa kita berebut-rebut mengambilnya dan dicicah dengan lauk.
"Sambil makan, kita dapat berbual-bual bagi mengeratkan hubungan. Ambuyat juga bagus dimakan bagi membantu pembuangan toksin dalam badan

AMBUYAT lebih selesa dimakan dengan menggunakan kayu penyepit tempatan yang dikenali sebagai candas.


AMBUYAT lebih selesa dimakan dengan menggunakan kayu penyepit tempatan yang dikenali sebagai candas.

FAKTA Ambuyat
  • Warna dan tekstur makanan peranan penting dalam membangkitkan selera dan keterujaan seseorang menjamah ambuyat.
  • Bagaimanapun, bagi masyarakat Bisaya di Sabah, warna tidak memainkan peranan penting.
  • Mereka memiliki makanan tradisional yang bentuk dan teksturnya tidak menarik, tetapi rasanya cukup enak.
  • Berwarna putih cair dan teksturnya seperti gam.
  • Menjadi hidangan wajib ketika kenduri perkahwinan dan ketika hari keramaian bagi penduduk Bisaya. Ada ketikanya, ambuyat dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengah hari bagi menggantikan nasi.
PANTANG LARANG
  • Menyediakan dan makan ambuyat atau linut mempunyai pantang larangnya. Berdasarkan maklumat dari internet, memetik kenyataan seorang ahli Persatuan Melanau Kuching, Mohd Sil Abdullah, tidak salah mematuhi pantang larang itu kerana ia bertujuan untuk mendisiplinkan diri supaya menjadi lebih lebih baik.
  • Mohd Sil berasal dari Daerah Mukah, berkata pada zaman dahulu, jika ada kematian, ahli keluarga si mati tidak dibenarkan makan linut/ambuyat ketika mayat masih di dalam rumah.
  • Jika ahli keluarga berkeras hendak makan, jasad si mati akan menjadi sangat lembut dan melekit seperti linut.
  • Masyarakat Dalat juga mempunyai kepercayaan sama tetapi banyak diabaikan oleh generasi muda
  • Antaranya, tidak boleh ketawa besar dan bercakap kasar serta kotor ketika makan ambuyat/linut (inut dalam sebutan masyarakat Dalat).


sumber : https://www.bharian.com.my/
 
Ambuyat sajian tradisional masyarakat Borneo

View attachment 364

AMBUYAT sejenis makanan tradisional bagi kaum Brunei dan Bisaya.

AMBUYAT sejenis makanan tradisional bagi kaum Brunei dan Bisaya, malah menjadi sajian utama selepas nasi.

Suatu ketika dulu ia dihidangkan sebagai menu harian dan hidangan wajib semasa hari-hari istimewa seperti perkahwinan serta hari keramaian kaum berkenaan.

Hidangan yang diperbuat daripada sagu rumbia itu amat terkenal di Sabah, Labuan, Sarawak serta Brunei.
Kaum Kadazan, Murut, Dusun dan Bajau di Sabah juga amat meminati makanan ini yang dipanggil Linut.
Di Brunei, sagu rumbia dikenali sebagai ambulung. Untuk menghasilkannya, proses mengarus selama sehari perlu dilakukan.
Bagaimanapun, hari ini ambulung boleh didapati di pasar atau tamu dalam bentuk paket.
Ketua Wanita Kampung Patau Patau 2 Labuan, Rahmah Rahmat, berkata hanya dua bahan utama diperlukan untuk membuat ambuyat iaitu tepung sagu dan air panas.
"Tepung sagu yang dibeli dalam bentuk paket perlu dileraikan atau dihancurkan.
"Dengan sukatan air panas, tepung sagu berkenaan dikacau hingga menjadi kenyal.
"Ia berwarna jernih dan sedikit melekit. Tidak perlu dikunyah dan boleh terus ditelan.
"Rasanya tawar, namun ia bergantung pada kuah dan lebih hebat jika kuah lebih masam atau pedas," katanya.
Seronok dimakan beramai-ramai

AMBUYAT dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengahari bagi menggantikan nasi. -Foto Malai Rosmah Tuah

AMBUYAT dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengahari bagi menggantikan nasi.

Ambuyat lebih selesa dimakan dengan menggunakan kayu penyepit tempatan yang dikenali sebagai candas.
"Enak dimakan semasa ia masih panas dan dicicah dengan ikan bakar, ikan rebus atau ulam-ulaman," katanya ketika melakukan demonstrasi membuat ambuyat.
Pada kebiasaannya, ambuyat dimakan beramai-ramai, sekali gus dapat mengerat silaturahim dan hubungan sesama keluarga mahupun penduduk kampung.
"Ambuyat dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengahari bagi menggantikan nasi.
Paling menarik semasa kita berebut-rebut mengambilnya dan dicicah dengan lauk.
"Sambil makan, kita dapat berbual-bual bagi mengeratkan hubungan. Ambuyat juga bagus dimakan bagi membantu pembuangan toksin dalam badan

AMBUYAT lebih selesa dimakan dengan menggunakan kayu penyepit tempatan yang dikenali sebagai candas.


AMBUYAT lebih selesa dimakan dengan menggunakan kayu penyepit tempatan yang dikenali sebagai candas.

FAKTA Ambuyat
  • Warna dan tekstur makanan peranan penting dalam membangkitkan selera dan keterujaan seseorang menjamah ambuyat.
  • Bagaimanapun, bagi masyarakat Bisaya di Sabah, warna tidak memainkan peranan penting.
  • Mereka memiliki makanan tradisional yang bentuk dan teksturnya tidak menarik, tetapi rasanya cukup enak.
  • Berwarna putih cair dan teksturnya seperti gam.
  • Menjadi hidangan wajib ketika kenduri perkahwinan dan ketika hari keramaian bagi penduduk Bisaya. Ada ketikanya, ambuyat dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengah hari bagi menggantikan nasi.
PANTANG LARANG
  • Menyediakan dan makan ambuyat atau linut mempunyai pantang larangnya. Berdasarkan maklumat dari internet, memetik kenyataan seorang ahli Persatuan Melanau Kuching, Mohd Sil Abdullah, tidak salah mematuhi pantang larang itu kerana ia bertujuan untuk mendisiplinkan diri supaya menjadi lebih lebih baik.
  • Mohd Sil berasal dari Daerah Mukah, berkata pada zaman dahulu, jika ada kematian, ahli keluarga si mati tidak dibenarkan makan linut/ambuyat ketika mayat masih di dalam rumah.
  • Jika ahli keluarga berkeras hendak makan, jasad si mati akan menjadi sangat lembut dan melekit seperti linut.
  • Masyarakat Dalat juga mempunyai kepercayaan sama tetapi banyak diabaikan oleh generasi muda
  • Antaranya, tidak boleh ketawa besar dan bercakap kasar serta kotor ketika makan ambuyat/linut (inut dalam sebutan masyarakat Dalat).


sumber : https://www.bharian.com.my/
Blm pernah cuba
.Nmpk menarik.
 

Wen

Well-known member
Rasa dia macam mana? Rasa tepung ke?
rasa enak .. heheh .. dia rasa kenyal2x sbb buat guna tepung sagu, rasa tepung tu mmang ada, boleh juga mkn terus telan.
Rasanya tawar, tapi bergantung pada kuah dan yang best jika kuah lebih masam atau pedas
 

Villain92

New member
Ambuyat sajian tradisional masyarakat Borneo

View attachment 364

AMBUYAT sejenis makanan tradisional bagi kaum Brunei dan Bisaya.

AMBUYAT sejenis makanan tradisional bagi kaum Brunei dan Bisaya, malah menjadi sajian utama selepas nasi.

Suatu ketika dulu ia dihidangkan sebagai menu harian dan hidangan wajib semasa hari-hari istimewa seperti perkahwinan serta hari keramaian kaum berkenaan.

Hidangan yang diperbuat daripada sagu rumbia itu amat terkenal di Sabah, Labuan, Sarawak serta Brunei.
Kaum Kadazan, Murut, Dusun dan Bajau di Sabah juga amat meminati makanan ini yang dipanggil Linut.
Di Brunei, sagu rumbia dikenali sebagai ambulung. Untuk menghasilkannya, proses mengarus selama sehari perlu dilakukan.
Bagaimanapun, hari ini ambulung boleh didapati di pasar atau tamu dalam bentuk paket.
Ketua Wanita Kampung Patau Patau 2 Labuan, Rahmah Rahmat, berkata hanya dua bahan utama diperlukan untuk membuat ambuyat iaitu tepung sagu dan air panas.
"Tepung sagu yang dibeli dalam bentuk paket perlu dileraikan atau dihancurkan.
"Dengan sukatan air panas, tepung sagu berkenaan dikacau hingga menjadi kenyal.
"Ia berwarna jernih dan sedikit melekit. Tidak perlu dikunyah dan boleh terus ditelan.
"Rasanya tawar, namun ia bergantung pada kuah dan lebih hebat jika kuah lebih masam atau pedas," katanya.
Seronok dimakan beramai-ramai

AMBUYAT dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengahari bagi menggantikan nasi. -Foto Malai Rosmah Tuah

AMBUYAT dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengahari bagi menggantikan nasi.

Ambuyat lebih selesa dimakan dengan menggunakan kayu penyepit tempatan yang dikenali sebagai candas.
"Enak dimakan semasa ia masih panas dan dicicah dengan ikan bakar, ikan rebus atau ulam-ulaman," katanya ketika melakukan demonstrasi membuat ambuyat.
Pada kebiasaannya, ambuyat dimakan beramai-ramai, sekali gus dapat mengerat silaturahim dan hubungan sesama keluarga mahupun penduduk kampung.
"Ambuyat dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengahari bagi menggantikan nasi.
Paling menarik semasa kita berebut-rebut mengambilnya dan dicicah dengan lauk.
"Sambil makan, kita dapat berbual-bual bagi mengeratkan hubungan. Ambuyat juga bagus dimakan bagi membantu pembuangan toksin dalam badan

AMBUYAT lebih selesa dimakan dengan menggunakan kayu penyepit tempatan yang dikenali sebagai candas.


AMBUYAT lebih selesa dimakan dengan menggunakan kayu penyepit tempatan yang dikenali sebagai candas.

FAKTA Ambuyat
  • Warna dan tekstur makanan peranan penting dalam membangkitkan selera dan keterujaan seseorang menjamah ambuyat.
  • Bagaimanapun, bagi masyarakat Bisaya di Sabah, warna tidak memainkan peranan penting.
  • Mereka memiliki makanan tradisional yang bentuk dan teksturnya tidak menarik, tetapi rasanya cukup enak.
  • Berwarna putih cair dan teksturnya seperti gam.
  • Menjadi hidangan wajib ketika kenduri perkahwinan dan ketika hari keramaian bagi penduduk Bisaya. Ada ketikanya, ambuyat dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengah hari bagi menggantikan nasi.
PANTANG LARANG
  • Menyediakan dan makan ambuyat atau linut mempunyai pantang larangnya. Berdasarkan maklumat dari internet, memetik kenyataan seorang ahli Persatuan Melanau Kuching, Mohd Sil Abdullah, tidak salah mematuhi pantang larang itu kerana ia bertujuan untuk mendisiplinkan diri supaya menjadi lebih lebih baik.
  • Mohd Sil berasal dari Daerah Mukah, berkata pada zaman dahulu, jika ada kematian, ahli keluarga si mati tidak dibenarkan makan linut/ambuyat ketika mayat masih di dalam rumah.
  • Jika ahli keluarga berkeras hendak makan, jasad si mati akan menjadi sangat lembut dan melekit seperti linut.
  • Masyarakat Dalat juga mempunyai kepercayaan sama tetapi banyak diabaikan oleh generasi muda
  • Antaranya, tidak boleh ketawa besar dan bercakap kasar serta kotor ketika makan ambuyat/linut (inut dalam sebutan masyarakat Dalat).


sumber : https://www.bharian.com.my/
Dia punya pantang larang..whew ~
 

sdman76

Active member
ini makanan tradisi...enak d mkn panas2..bg aq pling sedap cecah dgn nenas yg tlh di blander..rasa masam2 manis
 

extr-o

Well-known member
Sy dah lama tak merasa ambuyat nih. Siapa orang Sabah / Sarawak yg ada dalam forum ini? Mana boleh cari tepung ambuyat nih? share dulu. TK
 

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▶️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top