SafeMoon Scam or fly to the Moon?

Pak Man Forex

Well-known member
Maaf cakap ya, safemars, safemoon, safeuniverse, safegalaxy, safestar, elongate, shiba inu semua ni shitcoin. Harga naik hanya disebabkan hype n viral semata-mata. Dari segi teknologi apa yg sy tengok dia tak ada use case yang strong dan betul-betul innovation, hanya buat apa yg dah ada dan terlalu minimal impact dalam perkembangan blockchain atau kripto.

Dari segi patuh syariah, saya no komen. Safemars token ni real, kegunaannya untuk profit sharing transaction fee. Itu pun kalau org guna platform dia. Agak lawak bagi saya, tapi ianya masih real. Mungkin ada unsur riba sebab tax fix 4% dari transaksi dan distribute samarata 2% profit. Sebab tax tersebut bukan charge service atau operation cost tapi memang untung semata-mata untuk distribution. Tapi korg beli token ni bukan untuk reward (profit sharing) dari liquidity, tapi nak buat profit beli murah jual mahal je kan.

So no komenlah.

Bagi saya siapa yg masuk awal dan untung besar tu tahniahlah. Tapi saya lebih prefer projek yang ada real use case n inovasi teknologi kripto dan blockchain, sebab lebih stabil n long term gain. Projek-projek mcm safemoon n safemars ni bila-bila boleh terkubur.

Sekian pandangan saya.

- saya kongsikan pandangan daripada COO Intraday mengenainya
 
Last edited:

alsulltan

Member
Maaf cakap ya, safemars, safemoon, safeuniverse, safegalaxy, safestar, elongate, shiba inu semua ni shitcoin. Harga naik hanya disebabkan hype n viral semata-mata. Dari segi teknologi apa yg sy tengok dia tak ada use case yang strong dan betul-betul innovation, hanya buat apa yg dah ada dan terlalu minimal impact dalam perkembangan blockchain atau kripto.

Dari segi patuh syariah, saya no komen. Safemars token ni real, kegunaannya untuk profit sharing transaction fee. Itu pun kalau org guna platform dia. Agak lawak bagi saya, tapi ianya masih real. Mungkin ada unsur riba sebab tax fix 4% dari transaksi dan distribute samarata 2% profit. Sebab tax tersebut bukan charge service atau operation cost tapi memang untung semata-mata untuk distribution. Tapi korg beli token ni bukan untuk reward (profit sharing) dari liquidity, tapi nak buat profit beli murah jual mahal je kan.

So no komenlah.

Bagi saya siapa yg masuk awal dan untung besar tu tahniahlah. Tapi saya lebih prefer projek yang ada real use case n inovasi teknologi kripto dan blockchain, sebab lebih stabil n long term gain. Projek-projek mcm safemoon n safemars ni bila-bila boleh terkubur.

Sekian pandangan saya.

- saya kongsikan pandangan daripada COO Intraday mengenainya
terima kasih atas perkongsian tuan....
 

HK97

New member
Mohon sedikit nasihat dan kata2 hikmat. Tentang safemoon,
Billboard safemoon di times square, toronto dn lain2, next di LA , komuniti yg hodl 1 JUTA lebih skrg, retweet 500K, mention 10 JUTA , saya hodl bt masa skrg ni,
 

Attachments

  • 470C5B56-B4A2-45AD-AB2C-5DCAA1745F61.jpeg
    470C5B56-B4A2-45AD-AB2C-5DCAA1745F61.jpeg
    605.3 KB · Views: 9

HK97

New member
Mohon sedikit nasihat dan kata2 hikmat. Tentang safemoon
Ceo dia berpengaruh di twitter, john karony, skdar pendapat saya sahaja, ini bukan nasihat kewangan, ini sekadar nasihat kawan2
 

Attachments

  • 97A07B23-7708-41F0-8462-61611B15F01D.jpeg
    97A07B23-7708-41F0-8462-61611B15F01D.jpeg
    638.8 KB · Views: 8
Last edited:

nabil

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
safemars, safemoon, safeuniverse, safegalaxy, safestar, elongate, shiba inu ini semua hype coin.. dorang try untuk jadi seperti dogecoin.. so nasihat saya kalau nak melabur dalam coin-coin tersebut, saya sarankan untuk tidak hodl sebab takut coin coin ni hanya pump and dump.. so jangan terjerat ya guys, apa pun melaburlah dengan bijak dan TYOR
 

Latest posts

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▶️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top