Polkadot (DOT)

tupat

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
Polkadot_OG.png

Harga Tertinggi (Feb 2021): $30.20

Harga terendah (20 Ogos 2020): $2.82

Harga semasa: $38.30

APA ITU POLKADOT?
Polkadot mula dilancarkan di pasaran pada 20 Ogos 2020 setelah beberapa kali postpone oleh developernya. Pelancaran Polkadot (DOT) ini disambut baik oleh para pelabur, dengan lonjakan harga dari $2.82 ke paras tertinggi $6.82 pada 1 September. Pada masa penulisan, harga DOT ialah $4.11, seiring kekuatan AS dolar.

Protokol ini bahkan telah memberi impak kepada Chainlink (LINK) iaitu bintang yang bersinar yang sedang meningkat naik, digelar juga sebagai "pembunuh Ethereum," walaupun pada ketika ini Polkadot berada di tempat kesembilan berbanding Chainlink di tempat ketujuh, berdasarkan Market Capitalization di laman Coinmarketcap.

Apa itu Polkadot?
Projek open source yang diasaskan oleh Web3 Foundation, Polkadot adalah protokol terlindung yang membolehkan rangkaian blockchain beroperasi secara sinergi. Token DOT melayani tiga tujuan berbeza: governance over the network, staking dan bonding.

Salah satu ciri yang membezakannya dari "pembunuh Ethereum" - projek seperti Cardano (ADA) dan Chainlink (LINK) - adalah bahawa ia dirancang untuk wujud bersama protokol blockchain kontrak pintar (Smart Contract) terkemuka berbanding daripada bersaing dengannya. Di mata beberapa pelabur, hubungan ini dapat membuatkannya lebih menarik kerana agak mencabar bagi DOT untuk memintas Ethereum, yang sudah menjadi produk kerja yang banyak digunakan secara meluas, dan itu akan menjadi cabaran Herculean, walaupun DOT adalah projek yang lebih unggul secara teknikal.

Seperti Ethereum, Polkadot mempunyai ekosistem yang aktif. Ini sudah menjadi rumah bagi 197 projek, menurut data dari PolkaProject, dan jumlah itu dijangka terus bertambah.
 
Last edited by a moderator:

Pak Man Forex

Well-known member
BOOYAH 🎊 DOT terus membuat ketinggian terbaru lagi geng, kali ini

$ 33.0 πŸ”₯πŸ”₯πŸš€

Menghampiri untuk tembus $34.0 hehehe kita nantikan 🧐
 

Pak Man Forex

Well-known member
Semalam DOT telah susut sehingga $ 26 dan memacu kembali meningkat sehingga paras $ 36. Siapa yang dapat kaut lagi hasil di Polkadot ini ?​

1614139944214.png
 

Pak Man Forex

Well-known member
Lama tak update pasal POLKADOT yang dulunya HYPE, sekarang ini harganya agak sideway. Ke dia akan membuat kejutan lagi seperti sebelum ini ketika ia sentiasa bermain-main di paras harga $4 ke $5 :oops:

1616146127712.png
 

Fakhrii

Well-known member
Staff member
Adakah DOT akan kembali memacak seperti sebelum ini dengan projek terbaru ?

 

Pak Man Forex

Well-known member
POLKADOT sebelum ini pada bulan NOV 2020 sehingga penghujung bulan FEB 2021 telah membuat kenaikan melebihi 200% dan pada bulan MAC 2021 ini dapat kita lihat ia sedikit membuat correction sebanyak 30%. Seperti yang kita lihat juga ia hanya bergerak secara sideway. Adakah ia mampu bersaing dengan ETH yang sebelum ini sering atau sinonim dikaitkan dengannya ?​

1616744945080.png
 

Satoshi Tomato

Well-known member
Jika kita lihat DOT ada membuat sedikit kenaikan sebanyak 21.44% dari $27.54 USD ke $33.44 USD sejak kejatuhannya minggu lepas. Adakah ini petanda DOT akan meroket semula seperti sebelum ni ?πŸš€πŸš€πŸš€

ss.png
 

iwan

Member
hi, saya dah register under binance, akaun pun dah verified, tapi still tak boleh deposit.. kenapa ya.. boleh bagi step by step untuk deposit.. tq
 

Satoshi Tomato

Well-known member
hi, saya dah register under binance, akaun pun dah verified, tapi still tak boleh deposit.. kenapa ya.. boleh bagi step by step untuk deposit.. tq
Boleh lihat thread pertama di link yang saya beri
 

nabil

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
ok, tq.. tapi saya dah ada akaun boleh ka?
Boleh rujuk thread ini
 

iwan

Member
hi warga forum, saya nak saving saja akaun DOT ni.. bagaimana cara caranya.. sebab saya dah deposit kripto ni.. boleh bagi pencerahan... tq
 

Wen

Well-known member
Staff member
Boleh guna cara P2P Trading di binance. Beli USDT di situ.

Make sure akaun dah verify untuk buat P2P Trading.

Boleh follow step di bawah:

1. Open P2P Trading
2. Cari Buy
3. Pilih merchant user yg sesuai dengan kita (tengok rate, rating, amount yg sesuai dengan dana kita)
4. Tekan button 'Buy'
5. Masukkan jumlah yg ingin dideposit (dalam Rm)
6. Scroll di bawah tengok 'Terms' jika ada maklumat tambahan penting dari merchant
7. Jika semua ok, tekan button Buy USDT
8. Buat pindahan Rm ke akaun bank merchant seperti maklumat yg diberi
9. Chat dengan merchant jika perlu
10. Steelah terima wang kita, merchant akan transfer USDT ke wallet P2P kita.
11. Transfer dana dari wallet P2P ke wallet Spot.
12. Gunakan USDT untuk beli kripto yang lain (Contoh nak beli DOT) (check di page 'Markets'. Jika nak buat pembelian boleh ke page 'Trades'.)
hi warga forum, saya nak saving saja akaun DOT ni.. bagaimana cara caranya.. sebab saya dah deposit kripto ni.. boleh bagi pencerahan... tq
 

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▢️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top