On Your Mark...

IMG_20210321_203349_503.jpg
 

MorubozuWings

Well-known member

Mungkinkah XRP Menjadi Dolar Digital untuk menyaingi Yuan Digital China?​


Mungkinkah XRP Menjadi Dolar Digital untuk menyaingi Yuan Digital China?


  • Amerika Syarikat dan China, dua ekonomi terbesar di dunia, telah bertelagah.
  • CBDC China, yuan digital, dijadualkan dilancarkan pada Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022 di Beijing.
  • Dengan kenaikan CBDC, Brad Garlinghouse, CEO Ripple , telah menasihati Bank Pusat, termasuk Amerika Syarikat, untuk terlibat dengan cryptos.
  • China mendahului Amerika Syarikat dalam melancarkan CBDC. Bolehkah kita melihat respons dalam bentuk Ripple's XRP?
Apabila industri crypto berkembang dan matang, trend dan inovasi baru diperkenalkan. Salah satunya ialah Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC). Tidak seperti cryptos tradisional, aset bank pusat ini akan disokong oleh simpanan tunai negara. Oleh itu, menjadikan mereka lebih stabil.
China telah menjadualkan yuan digital untuk dilancarkan pada Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022 di Beijing. Amerika Syarikat, di sisi lain, tidak mencapai banyak kemajuan dalam pengembangan dolar digital. Hasilnya, ada spekulasi yang berbeda tentang aset mana yang dapat muncul sebagai CBDC, termasuk XRP Ripple.

Perjalanan China ke Digital Yuan

Walaupun baru mendapat perhatian media sejak kebelakangan ini, pengembangan yuan digital bermula seawal tahun 2014. Pada bulan Februari, WeBank dan Fintech Giants MYBank dipilih oleh China untuk bereksperimen dan menguji digital yuan.

Projek ini sudah berada di tahap akhir dan akan dilancarkan pada 2022. Setelah dilancarkan, mata wang digital akan dikendalikan oleh People Bank of China (PBOC).

Walaupun China mendahului (tetapi tidak menang - PwC) dalam melancarkan CBDC, negara itu telah mengumumkan tidak ada rancangan untuk mengganti dolar dengan yan digital. Setara digital adalah cara untuk menggantikan duit syiling dan wang tunai yang beredar dan terutamanya menumpukan pada penggunaan domestik.

Bolehkah Ripple's XRP Menjadi Dolar Digital

Apakah hubungan antara XRP dan dolar digital? Pada tahun 2020 Brad Garlinghouse, CEO Ripple, menyatakan bahawa XRP mungkin terbukti menjadi penyelesaian yang ideal untuk bank pusat. Dia berpendapat bahawa XRP akan bertindak sebagai aset rantaian blockchain bagi bank pusat.

Ianya dipetik mengatakan:

Maksud [usaha Ripple] adalah untuk membolehkan banyak kecekapan dan kecairan antara XRP dan dolar AS.


Walaupun terdapat perbalahan undang-undang yang sedang berlangsung dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC), Brad Garlinghouse juga menegaskan bahawa sekarang adalah saat penting bagi AS untuk memantapkan dirinya sebagai pemimpin dalam perniagaan crypto yang sedang berkembang pesat.

Pada bulan Mac, Ripple mengetuai buku besar swasta untuk Bank Pusat yang ingin melancarkan CBDC. CBDC Private Ledger didasarkan pada teknologi blockchain yang sama yang memberi kekuatan kepada XRP Ledger (XRPL), yang bermaksud bahawa CBDC Private Ledger dibina untuk pembayaran.

Amerika Syarikat Vs. China

Amerika Syarikat dan China mewakili dua negara terbesar dari segi peraturan kripto dan dua pandangan industri yang berbeza. Ketika pencarian dominasi berlanjutan, kita mungkin melihat negara-negara ini terus diadu satu sama lain.

Hubungan tegang antara kedua negara kuasa besar ini berlarutan, mempengaruhi industri blockchain. Salah satu bidang minat yang semakin meningkat di ruang kripto adalah Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC).

Ketika China semakin dekat untuk mencapai digital yuan, kita pasti akan mendapat sambutan dari Amerika Syarikat. Bank Pusat AS telah menyenaraikan prasyarat untuk dolar digital. Mungkinkah seluruh proses pengembangan CBDC dilewati untuk cryptos yang sudah mapan seperti XRP atau memihak kepada CBDC lain seperti mata wang digital Sand Dollar?
 

MorubozuWings

Well-known member
IMG_20210505_142641.jpg


Penyedia teknologi lejar diedarkan Ripple telah menambahkan bekas Bendahari AS Rosie Rios ke dalam Lembaga Pengarahnya.


Dalam pernyataannya , Ketua Pegawai Eksekutif Ripple Brad Garlinghouse mendakwa bahawa dia memberikan "perspektif yang tidak ternilai" kepada syarikatnya:

Pengalaman Rosie di sektor awam dan swasta memberikan perspektif yang tidak ternilai bagi Ripple, terutama pada masa ini ketika industri berusaha menentukan masa depan crypto.


Rios akan menggantikan CEO SBI Holdings Yoshitaka Kitao, yang secara senyap-senyap meninggalkan Lembaga Pengarah pada bulan Mac.

Walaupun namanya kebanyakan tidak diketahui oleh Joe rata-rata, mereka yang memerhatikan wang kertas dolar mereka pasti akan mengenalinya. Semasa tempoh Rios sebagai bendahari ke-43 Amerika, yang berlangsung dari 2009 hingga 2016, berbilion dolar Amerika dicetak dengan tandatangannya.

IMG_20210505_142843.jpg


Seboleh-bolehnya, tugas seorang bendahari lebih bersifat upacara berbanding dengan setiausaha perbendaharaan AS - yang sebenarnya bertanggungjawab untuk membentuk dasar monetari dan ekonomi negara.

Ripple mempunyai CFO baru​

Selain itu, Ripple telah mengupah veteran fintech Kristina Campbell, yang telah memegang peranan sebagai ketua pegawai kewangan syarikat. Dia akan bertanggungjawab untuk mendorong pertumbuhan syarikat pada skala global. Sebelum bergabung dengan Ripple, Campbell mempunyai peranan yang sama di platform pembayaran dan pembayaran PayNearMe.

Dia akan menggantikan bekas TubeMogul CFO, Ron Will, yang bergabung dengan Ripple pada November 2017. Pada bulan Mac, Will disewa oleh klinik digital yang berpusat di London, Hinge Health.

Sumber
 

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▶️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top