Modal Permulaan Yang Sesuai Untuk Trade Forex

nabil

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
creative-leader-thinking-ss-1920.jpg


Soalan ni sangat popular dalam kalangan trader yang baru nak berjinak dalam bidang Forex Trading ni dan kebanyakannya keliru berpakah modal yang sesuai sebenarnya untuk mula trade.

Bagi memudahkan anda, Jom kita lihat dan bincangkan beberapa tahap nilai modal yang digunakan serta penjelasannya.


2 ANGKA ($10-$99)

Ramai trader yang baru akan tertarik pada promosi yang ditawarkan untuk modal permulaan serendah ini. Ini kerana modal yang kecik dan trader tidak akan terasa terlalu rugi jika kehilangan semua modal trading.

Namun, ia agak tidak sesuai untuk mula trade dengan modal serendah ini.

3 ANGKA ($100-$999)

Jika diikutkan, Modal di tahap ini masih lagi dilihat sebagai nilai yang rendah untuk mula trade. Untuk trader bermula dengan modal sebanyak ini, mereka menggunakannya untuk melatih psikologi dalam trading,disiplin dan pengurusan risiko.

Nilainya tidaklah begitu besar jika trader kehilangan segala modalnya, namun tidak juga begitu tinggi untuk menjana keuntungan yang lumayan.

Jadi apa pendapat korang? berapa modal yang sesuai untuk bermula trade bagi anda? Mari bincangkan
 

Muhammad afiq

Active member
View attachment 2042

Soalan ni sangat popular dalam kalangan trader yang baru nak berjinak dalam bidang Forex Trading ni dan kebanyakannya keliru berpakah modal yang sesuai sebenarnya untuk mula trade.

Bagi memudahkan anda, Jom kita lihat dan bincangkan beberapa tahap nilai modal yang digunakan serta penjelasannya.


2 ANGKA ($10-$99)

Ramai trader yang baru akan tertarik pada promosi yang ditawarkan untuk modal permulaan serendah ini. Ini kerana modal yang kecik dan trader tidak akan terasa terlalu rugi jika kehilangan semua modal trading.

Namun, ia agak tidak sesuai untuk mula trade dengan modal serendah ini.

3 ANGKA ($100-$999)

Jika diikutkan, Modal di tahap ini masih lagi dilihat sebagai nilai yang rendah untuk mula trade. Untuk trader bermula dengan modal sebanyak ini, mereka menggunakannya untuk melatih psikologi dalam trading,disiplin dan pengurusan risiko.

Nilainya tidaklah begitu besar jika trader kehilangan segala modalnya, namun tidak juga begitu tinggi untuk menjana keuntungan yang lumayan.

Jadi apa pendapat korang? berapa modal yang sesuai untuk bermula trade bagi anda? Mari bincangkan
selamat malam trader sekalian,

ingin saya ingin mencelah sikit,dari pengalaman saya sendiri,modal forex bagi pemula/begineer kecil,besar nilai itu bukan cermin untuk kitab berjaya dalam trading,..

modal kecil??
modal besar?

semua konsep sama saja jika anda berilmu modal 10 usd sekalipun anda boleh grow menjadi 100,500,1k

bagi pemula,bagi saya,saya akan tekankan anda wajib,harus belajar dulu dari mula sekali..sebab trading forex ini tuan2x,amat besar risikonya..tersangat besar..

janganlah mata tuan2x dibutakan dengan profit ribu raban oleh trader22 yang tuan2 tengok/follow..sebab mereka itu tuan2x,kejayaan yang mereka cipta/nikmatitu bukan senang tuan2x...pahit yang mereka telan sebelum2x ini kita tidak tahu tuan2x..

jadiii...


fikir2kan lah tuan2x..

modal besar kalau xde ilmu,mc juga tuan2x..

sekadar perkongsian saya kepada tuan2x yang baru nak berjinak2 dalam dunia forex..

terima kasih
 

Shaaaa

Member
selamat malam trader sekalian,

ingin saya ingin mencelah sikit,dari pengalaman saya sendiri,modal forex bagi pemula/begineer kecil,besar nilai itu bukan cermin untuk kitab berjaya dalam trading,..

modal kecil??
modal besar?

semua konsep sama saja jika anda berilmu modal 10 usd sekalipun anda boleh grow menjadi 100,500,1k

bagi pemula,bagi saya,saya akan tekankan anda wajib,harus belajar dulu dari mula sekali..sebab trading forex ini tuan2x,amat besar risikonya..tersangat besar..

janganlah mata tuan2x dibutakan dengan profit ribu raban oleh trader22 yang tuan2 tengok/follow..sebab mereka itu tuan2x,kejayaan yang mereka cipta/nikmatitu bukan senang tuan2x...pahit yang mereka telan sebelum2x ini kita tidak tahu tuan2x..

jadiii...


fikir2kan lah tuan2x..

modal besar kalau xde ilmu,mc juga tuan2x..

sekadar perkongsian saya kepada tuan2x yang baru nak berjinak2 dalam dunia forex..

terima kasih
Setuju sgt2 ilmu tu mmg sangat penting. Tapi ada sesetengah orang hanya tahu nak ambil jalan pintas untuk berjaya, Taknak usaha..
 

Muhammad afiq

Active member
Sampai bila nak harapkan EA? Takkan tak boleh berdikari dan belajar untuk analisis sendiri? Bila pakai EA kalau loss salahkan EA, So bila nak belajar dari kesilapan?
lebih baik kita berbelanja untuk ilmu dahulu daripada berbelanja untuk deposit dan ikut signal semberono...apabila kita sudah pandai,paham kemna arah yang dituju,kita tidak akan teragak2 dengan entry kita tersebut..
 

Abege

Active member
Sampai bila2 boleh trading guna EA. Kalau keluar ilmu x apply pun x guna. Kalau bayar mahal2 loss salahkan Cikgu pula ke. Hihihi xpela rezeki saya dekat EA
 

tupat

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
Sampai bila2 boleh trading guna EA. Kalau keluar ilmu x apply pun x guna. Kalau bayar mahal2 loss salahkan Cikgu pula ke. Hihihi xpela rezeki saya dekat EA
Boleh guna EA selagi boleh profit, x ada masalah. Matlamat semua nak profit n konsisten saja.
 

Abege

Active member
Tula ramai yang benci EA sebab belum jumpa yang berkenan di hati. Mungkin asyik kena lipat agaknya. FTT semua ada EA masing-masing running cover profit manual. Sebab tu diorg tenang je loss
 
  • Deleted by mdzaki
  • Reason: double posting
Show…

mdzaki

Well-known member
Tula ramai yang benci EA sebab belum jumpa yang berkenan di hati. Mungkin asyik kena lipat agaknya. FTT semua ada EA masing-masing running cover profit manual. Sebab tu diorg tenang je loss
EA .. elakkan mata jadi hitam tegok monitor memanjang

saya selesa bmula dgn 250USD .. bukak lot kecik, kekadang hilang gak kawalan bile saka gajah dtg time tuu laa lagak kayangan .. hampehh
 

Latest posts

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▶️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top