Kulim Bakal Ada Kilang Pemasangan Kereta Porsche ?

Fakhrii

Well-known member
Porsche pilih Kulim untuk membangunkan kilang pemasangan kereta

vocket-porsche-buka-di-kulim-header-2.jpg

Kulim merupakan salah satu lokasi yang menjadi tumpuan oleh syarikat-syarikat besar untuk membuka operasi di Malaysia. Terbaru, ada desas-desus menyatakan pembuat kereta terkenal Jerman, Porsche bakal membuka kilang di situ.

Menurut satu sumber yang telah berkongsi dengan pihak Careta.com, “Terdapat beberapa pelaburan besar yang bakal masuk ke dalam sektor automotif Malaysia, namun pihak kerajaan masih lagi belum mahu mengisytiharkan perkara tersebut disebabkan wabak pandemik dan Perintah Kawalan Pergerakan.

“Pengumuman tersebut perlu dibuat bersama, mereka merupakan nama besar di dalam industri, dan kerajaan tidak seharusnya membuat sidang media dan mengumumkan pelaburan tersebut bersendirian,” ujar sumber itu.

Manakala Bloomberg melaporkan Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corp. salah sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd. Fasiliti itu akan menjadi kilang pemasangan pertama syarikat di luar Jerman.

Bagi menjelaskan perkara ini Christian Weiss, Timbalan Pengarah Komunikasi Korporat Porsche, mengatakan Asia Tenggara mempunyai potensi besar dan akan terus mengkaji cara untuk berkembang di pasaran ini.

Setakat ini masih belum terdapat sebarang pengumuman rasmi mengenai pembukaan kilang di Kulim ini. Sekiranya benar, ia bakal membuka lebih banyak peluang pekerjaan untuk anak tempatan menunjukkan bakat di dalam bidang automotif melalui jenama antarabangsa.

SUMBER
 

nabil

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
Kira baguih la tu... Bertambah peluang pekerjaan untuk anak muda sana..
 

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▶️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top