Isu Pengharaman Forex Oleh Ust. Zaharuddin

ijat

New member
jika sy beri contoh seperti ini, sy melaburkn rm50k ke kawan sy utk buka restaurant dgn perjanjian 3 tahun dan 30% keuntungan setahun, tahun 2019, profit ok, tahun 2020, profit da susut akibat perlaksanaan pkp, tahun 2021, kedai tersebut terpaksa ditutup kerana sudah tidak bole menampung kos pekerja, sewa, api air apetah lagi bahan basah. Disini adakah sy akan dpt balik modal perlaburan saya (ini bergantung pada perjanjian yg dibuat sama ada kawan sy stop berniaga sebelum total lost atau mmg dah total lost). Jika kwn sy stop sblm total loss mungkin sebahagian dr modal perlaburan sy dipulangkn, jika dah total loss mungkin dah hangus dah modal tersebut. Jadi bagi saya setiap perlaburan ade risiko dia, ade cara dia sendiri, ade sistem dia, dan jika sy tahu 2020 kene pkp mmg sy x melabur la buka restaurant, nk cross perjanjian xbole sbb dah stamping bagai. Seperti perlaburan forex ni sy masih belajar dan mengkaji, jika tersilap sy mohon maaf, terima kasih

Seperti contoh saya ada membeli nilai saham airasia pada harga 0.97 sen pada tahu lepas dan harga saham tersebut menjunam lebih kurang ke 0.45 sen pada awal tahun lepas disebabkan pkp dan sebagainya, tetapi saya tidak menerima margin call, atau auto cutloss dari broker utk menjual atau top up duit utk saham saya, dan saya tidak ada kerugian disitu kerana saya tidak sell stock tersebut, disebabkan saham tersebut memang milik saya dan saya ada hak sepenuhnya kepada saham tersebut, kenapa tak terpakai dalam forex trading, duit itu bukan ke saya punya?
sy nk tambah sedikit lg, awk kne faham jika awk melabur ke sesuatu comodity, syarikat atau sebagainya, awk bukan lg pemilik wang yg tiada kuasa ke atas tersebut, wang tersebut digunakan utk rolling sehingga awk meminta duit tersebut utk dipulangkan semula berserta untung atau ruginya, ini la basic konsep pelaburan, jika awk melabur di air asia, air asia akan guna duit pelaburan tersebut utk membeli pesawat, memperbaiki sistem mereka, meluaskn perniagaan mereka, sbb itu air asia open utk pelaburan, jd wang tersebut awk tiada kuasa lg ke atas wang tersebut sbb kerana awk membenarkn air asia yg rolling wang tersebut dgn perjanjian, secara logik nya xkn air asia suruh org melabur then duit tersebut tidak digunapakai lepas tu bg untung buta2 kt org lain, baik xyah buka perlaburan. Di sini key player utk wang tersebut bukan awk tetapi air asia. Bole juga margin call jika air asia tutup habis. Jd awk mesti nk duit awk semula sblm air asia tutup xkire la berapa byk yg dpt kalau dpt separuh pun jadilah ini dikire stop loss, duit yang awk labur itu adalah equity, leverage pula ialah sistem utk membolehkan pelabur melabur di forex dgn equity (modal) yg rendah, selagi duit yg awk labur tiada dlm tgn atau tiada kuasa lagi itu la floating, floating juga bole mcm ni, sy berniaga pisang goreng, modal rm100(equity) sy beli pisang, dan bahan2 lain utk berniaga dah habis rm100, jd dah floating rm100 duit tu dah xde kt tgn tukar jd brg lain, lepas tu sy berniaga, hari pkp x ramai yg beli maka balik di tgn rm50, ade lg pisang yg belom digoreng dan bahan lain lebih kurg nilai rm60, maka floating masih rm60, kire smpai habis dijual atau ke tong smpah, katakn ke tong sampah pisang dah busuk, kerugian pisang busuk rm30 brg lain masih bole digunakan lg berjumlah rm30, jd disini rm50 sale -rm30 wasted(rugi) - rm30 brg yg belom cash (floating). dlm forex bole seperti ni, sy tgk harini usd turun katekn la 1usd bersamaan rm4, sy pergi pengurup wang sy beli 1000usd(float sbb sy xbole guna usd kt msia a.k.a tiada kuasa) , lepas tu 3 hari kemudian usd naik rm4.3, sy pergi pengurup wang sy tukar balik ke myr dpt rm4300, disitu profit rm300, float habis setelah sy tukar balik ke myr. Dan sy minta maaf lg skali jika tersilap
 

Snox

New member
1627716500828.png

Ustaz ni saya nak tanya kat ruangan komen channel youtube dia tapi tak boleh sebab dia offkan ruangan komen.

Saya nak dapatkan maklumbalas sebab saya tidak berpegang kepada prinsip semata-mata ustaz saya kena percaya dan berpegang kepada rumusannya tanpa ada ruang untuk bertanya lanjut.

Antara hujah yang saya buat saya rasa bila saya berniaga pun haram adalah hujah tak tahu masa depan matawang itu naik atau turun. Sebab saya pun tak tahu bila saya beli barang untuk dijual kepada pelanggan, barang tersebut akan terjual atau tidak.

Begitu juga dengan urusan jual beli saham-saham syariah di bursa. Kalau saya tahu saham tersebut naik atau turun pasti saya sudah kaya raya sekarang ini.
 
  • Deleted by nabil
Show…

Mr.Gekko

Well-known member
Bagi sy kalau individu yang keluar hukum tu tak berkepentingan takpe..
Ni mesti diorg ada udang disebalik mee
kalau tengok yg keluarkan hukum forex haram ni mesti datang dari yang 'makan gaji' dengan gomen atau ada conflict of interest..

contoh ustaz2 ni selalunya mesti sbb ada kaitan dgn saham.. nk promo scanner islamik la ape la.. time2 market merah mcm skang ni ape komen dia pulak? takde..diam je.. siap duk promo kripto pulak..

ada pulak doktor professor asyik ckp forex haram sebab promo program beli gold leverage..

ada pulak doktor jugak yang duk canang forex haram sebab duk jual cop 'patuh syariah'

point nya, mesti ada benda diorg bias pada keuntungan diorang sendiri..tepuk dada tanya lah hati.. boleh nampak semua ni..
 

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▶️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top