📈 Technical GBP/USD

Technical

Pak Man Forex

Well-known member
POUND terus mengukuh di persada pasaran mengatasi kelemahan US DOLLAR yang membantu GBPUSD untuk menguji paras resistance di sekitar 1.43436. Adakah kelemahan US DOLLAR akan memacu GBPUSD untuk membuat ketinggian baru atau US DOLLAR akan kembali mengukuh ?​

1614049468083.png
 

Fakhrii

Well-known member
Staff member
Di Squawk Intraday, Din Dollar ada beritahu ulasan mengenai pasaran Forex bagi dagangan pada hari ini. Dengarkan 🎧

 

Pak Man Forex

Well-known member
Matawang dagangan POUND terus mengganas pada pagi ini dan menuju hampir ke paras resistance terdekat. Terbaik lah POUND terus mengukuh di persada liga. Ada yang yang masuk position BUY tak sebelum ni ? Hehehe​

1614129705029.png


Adakah dagangan POUND berpotensi untuk terus memacu kekuatan dan mengatasi kelemahan US DOLLAR ? Bagaimana pandangan anda ?
 

Pak Man Forex

Well-known member
Timbalan Gabenor Bank Pusat England ( BOE ) berkata kenaikan nilai mata wang Britain terlalu tinggi dan akan memberi kesan yang tidak sihat kepada inflasi. Dan ia ditekan juga dengan USD yang kembali mengukuh mendorong GBPUSD menjunam terjun lebih 200 pips

1614315423160.png
 

Pak Man Forex

Well-known member
Dengan kelemahan USD sekarang ini dan pembentangan bajet UK pada hari ini yang akan menjadi tumpuan untuk memacu harga bagi GBPUSD sama ada akan terus memacak menguji ketinggian sebelum ini atau bakal membuat penurunan ?​

1614764358015.png


Bagaimana pendapat anda yang di mana katanya Menteri Kewangan UK Rishi Sunak berjanji untuk melakukan apa sahaja yang diperlukan untuk menyokong ekonomi ketika ini ?
 

Pak Man Forex

Well-known member
Terbaik lah dah masuk area yang tuan @tupat beritahu, siapa yang entry mesti dah senyum atau dah TP hehehe. Tetapi pelabur perlu berwaspada menjelang laporan data Keluaran Dalam Negara Kasar ( KDNK ) yang akan diterbitkan bagi bulan Januari pada Jumaat​

1615448438740.png


Apa jangkaan anda mengenai pergerakan seterusnya bagi GBPUSD ini menjelang keputusan laporan KDNK ?
 
Last edited:

Pak Man Forex

Well-known member
GBPUSD sebelum ini gagal untuk tembus paras $ 1.400 dan terus susut memasuki zon sebelum ini yang disokong oleh peningkatan hasil perbendaharaan AS tetapi keputusan mesyuarat Bank Pusat England ( BOE ) pada Khamis ini mungkin akan memberi impak yang sedikit kuat bagi menentukan pergerakan seterusnya bagi GBPUSD

1615867326406.png


Adakah ia akan kembali meningkat semula untuk menguji paras resistance sebelum ini ?
 

Pak Man Forex

Well-known member
Kelemahan USD didorong oleh keputusan mesyuarat FOMC pada pagi tadi yang memacu GBPUSD untuk membuat peningkatan menghampiri zon resistance sebelum ini pada 1.4000. Tetapi perlu berhati-hati kalau nak entry di GU ini kerana pada malam ini ada mesyuarat BOE pula untuk mendorong pergerakan POUND sama ada akan terus menguat atau melemah​

vf.jpg


1616048196932.png


Ke mana pula hala tuju seterusnya bagi GBPUSD ini, apa pendapat anda ?
 

Pak Man Forex

Well-known member
Kelemahan USD didorong oleh keputusan mesyuarat FOMC pada pagi tadi yang memacu GBPUSD untuk membuat peningkatan menghampiri zon resistance sebelum ini pada 1.4000. Tetapi perlu berhati-hati kalau nak entry di GU ini kerana pada malam ini ada mesyuarat BOE pula untuk mendorong pergerakan POUND sama ada akan terus menguat atau melemah​

View attachment 2299

View attachment 2298

Ke mana pula hala tuju seterusnya bagi GBPUSD ini, apa pendapat anda ?
Nampaknya ia sedang menguji paras harga $1.4000 :eek:. Bakal melepasi resistance tersebut ?​
 

Satoshi Tomato

Well-known member
Still gagal untuk menembusi paras harga $1.4000 apabila USD terus mengukuh hasil daripada perbendaharaan AS yang ketika ini sedang menguji paras zon sebelum ini​
Walaupun FOMC pun still tak lepas lagi harga resistance tu.. sentimen pasaran sekarang ni tak menentu kejap risk on kejap risk off...
 

Pak Man Forex

Well-known member
GBPUSD juga ditekan untuk bergerak dalam keadaan bearish disebabkan daripada pengukuhan hasil perbendaharaan AS tetapi pergerakan GU agak kelihatan membuat shadow yang panjang apabila menunggu keputusan mesyuarat BOE pada malam tadi yang mengekalkan lagi kadar faedah

1616125118933.png


Menjelang hari penutup bagi candle Weekly, adakah ia akan terus membuat penurunan ?
 

Pak Man Forex

Well-known member
Pembukaan pasaran bagi GBPUSD pada awal minggu ini nampaknya ia membuat GAP dan dapat kita lihat ia sedang menguji zon pada sebelum ini.

Adakah ia akan menutup GAP yang dibuat pada hari ini juga ? Apa jangkaan anda ?

1616381393890.png
 

Pak Man Forex

Well-known member
POUND terus ditekan untuk terus melemah yang pada semalam ditekan oleh ancaman Kesatuan Eropah untuk menyekat eksport vaksin ke UK disebabkan isu penghantaran yang lambat dan beberapa data ekonomi UK bakal diterbitkan. Kekuatan USD terus mendorong GBPUSD untuk terus membuat penurunan melebihi 100 pips dan menguji zon support​

1616555636686.png


Kemana GBPUSD ini akan bergerak selepas ini, adakah ia akan break zon support atau akan rebounce semula ?
 

Satoshi Tomato

Well-known member
Untitled.png


Kalau ikut trendline, GBPUSD masih dalam downtrend dan kalau kita tengok di MT4 dan menggunakan magic line, Kini GBPUSD berada di magic S1.
Pakcik rasa GBPUSD akan terus menurun. Apa pendapat korang plak?
 

Latest posts

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▶️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top