📈 Technical EUR/USD

Technical

Pak Man Forex

Well-known member
Nampaknya EURUSD terus jatuh menjunam disebabkan oleh Pengerusi Federal Reserve ( FED ), Jerome Powell yang tidak kisah dengan hasil peningkatan perbendaharaan AS dan disebabkan itu hasil bon 10 tahun terus meningkat 4% dan menyebabkan USD terus mengukuh sehingga mencapai paras terendah pada sebelum ini​

1614907944523.png


Pada malam ini data NFP akan diterbitkan adakah ia akan mendorong EU untuk terus menjunam atau membantu EU mencanak semula ?
 

Pak Man Forex

Well-known member
Data NFP tidak memberikan gerakan yang mengganas pada bulan ini walaupun data NFP memberi petunjuk positif yang memberansangkan dan lonjakan dalam hasil perbendaharaan. Manakala EURO terus didagangkan rendah dengan tumpuan kini yang menunggu kepada mesyuarat polisi Bank Pusat Eropah
( ECB )
yang akan berlangsung pada minggu ini.​

1615170538184.png


Adakah ia akan terus membuat penurunan ?
 

Pak Man Forex

Well-known member
Cun-cun, EU terus menjunam yang dibawa oleh arus deras kekuatan USD yang didorong oleh pelbagai sentimen seperti hasil perbendaharaan AS dan hasil bon AS yang terus membuat pengukuhan daripada pakej rangsangan $ 1.9 Trilion yang terlah diluluskan. Maka tidak hairanlah pair USD terus kelihatan mengukuh. Hasil data NFP juga telah mendorong USD untuk terus menguat​

1615256293702.png


Adakah USD akan terus menguat pada bulan ini ?
 

Pak Man Forex

Well-known member
Setelah beberapa hari USD mengukuh di persada pasaran tetapi pada semalam US Dolar kembali bergerak lemah dan mula susut dari paras tertinggi yang didorong oleh hasil bon AS yang kembali memaparkan penurunan

1615360059021.png

Apa pendapat anda mengenainya, terus melemah atau kembali menguat menjelang mesyuarat ECB ?
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Fir

Pak Man Forex

Well-known member
USD terus bergerak lemah ditekan oleh hasil bon kerajaan AS yang tidak memberangsangkan manakala matawang EURO dilihat berisiko kerana para pelabur menunggu kepada keputusan mesyuarat ECB pada malam ini dan ia membuatkan pergerakan EURUSD pada pagi ini bergerak sedikit perlahan

1615437922305.png

Adakah pembukaan waktu New York pada malam ini dan keputusan mesyuarat ECB bakal membuat pergerakan yang mengganas pada carta EURUSD ?
 

Pak Man Forex

Well-known member
Ke mana arah pergerakan seterusnya bagi pair EURUSD yang ketika ini Presiden Joe Biden telah menandatangani pakej rangsangan ekonomi AS yang bernilai $ 1.9 trilion. Tetapi tumpuan utama seterusnya adalah kepada keputusan mesyuarat FOMC pada awal Khamis yang bakal menyaksikan sama ada USD akan bergerak lemah atau menguat ?​

1615791573193.png
 

Pak Man Forex

Well-known member
Pergerakan USD agak bercampur sekarang ini apabila hasil daripada perbendaharaan AS yang susut semula sekitar 1.60% yang juga memberi tekanan kepada US Dolar tetapi USD masih lagi lebih baik berbanding matawang lain dan sekarang ini keputusan mesyuarat FOMC bakal menjadi penentu kepada pergerakan seterusnya bagi USD

1615864232880.png
 
  • Like
Reactions: Fir

Pak Man Forex

Well-known member
Kita dapat melihat keputusan FOMC dimana FED mengekalkan polisi yang longgar dan kadar faedah dikekalkan tidak berubah membuatkan USD melemah dan kita dapat melihat EURUSD terus melonjak sehingga menghampiri 90 pips

1616037430126.png


Tetapi pada pagi ini kita dapat melihat EU membuat penurunan sedikit, tidak dapat melepasi higher sebelum ini disebabkan oleh hasil perbendaharaan AS yang meningkat mengatasi paras tertinggi untuk 1 tahun
 

Pak Man Forex

Well-known member
Kita dapat melihat keputusan FOMC dimana FED mengekalkan polisi yang longgar dan kadar faedah dikekalkan tidak berubah membuatkan USD melemah dan kita dapat melihat EURUSD terus melonjak sehingga menghampiri 90 pips

View attachment 2295

Tetapi pada pagi ini kita dapat melihat EU membuat penurunan sedikit, tidak dapat melepasi higher sebelum ini disebabkan oleh hasil perbendaharaan AS yang meningkat mengatasi paras tertinggi untuk 1 tahun
EURUSD pun tidak ketinggalan untuk menguji paras ketinggian sebelum ini yang pernah dicatatkan :oops:
 

Pak Man Forex

Well-known member
EURUSD pun tidak ketinggalan untuk menguji paras ketinggian sebelum ini yang pernah dicatatkan :oops:
Menguji paras ketinggian sebelum ini kemudian terus membuat penurunan yang dipacu oleh peningkatan bagi hasil perbendaharaan AS yang terus meningkat. Ke mana hala tuju seterusnya ? USD akan terus menguat pada bulan ini ?​
 

Pak Man Forex

Well-known member
Apa nak jadi sebenarnya dekat matawang USD ini 😅. Pada mulanya USD bergerak lemah hasil daripada keputusan mesyuarat FOMC tetapi pada waktu petang semalam USD ditekan dengan peningkatan hasil perbendaharaan AS yang meningkat sehingga melepasi paras 1.70%

1616124532264.png


Adakah USD akan terus mengukuh di persada pasaran untuk mengatasi matawang lain ?
 

Satoshi Tomato

Well-known member
Apa nak jadi sebenarnya dekat matawang USD ini 😅. Pada mulanya USD bergerak lemah hasil daripada keputusan mesyuarat FOMC tetapi pada waktu petang semalam USD ditekan dengan peningkatan hasil perbendaharaan AS yang meningkat sehingga melepasi paras 1.70%

View attachment 2305

Adakah USD akan terus mengukuh di persada pasaran untuk mengatasi matawang lain ?
Selalunya kalau pakcik nak tahu tentang pasaran ni tapi malas sikit nak baca, pakcik dengor sembangINTRADAY tu. Harini Din dollar ade sembang pasal usd ni, yang belum dengar lagi tu memang rugi laa...

View: https://soundcloud.com/intradaydotmy/din-dolar-usd-kukuh-semula-193-11am
 

Pak Man Forex

Well-known member
Kebanyakkan pair matawang USD membuat GAP pada pagi ini termasuk EURUSD. Ke mana hala tuju seterusnya ? Adakah ia akan membuat kenaikan semula dan mencuba resistance sebelum ini ?​

1616379635545.png


Apa pendapat anda jika berlaku GAP pada awal minggu pembukaan pasaran ?
 

Satoshi Tomato

Well-known member
Kebanyakkan pair matawang USD membuat GAP pada pagi ini termasuk EURUSD. Ke mana hala tuju seterusnya ? Adakah ia akan membuat kenaikan semula dan mencuba resistance sebelum ini ?​

View attachment 2320

Apa pendapat anda jika berlaku GAP pada awal minggu pembukaan pasaran ?
Selalunya dia akan tutup semula gap tu pada minggu depan... Apa pun kita tengok lah macam mana dengan pasaran minggu ni...
 

ijat_introvert

Member
Moshed Trader Club
Kebanyakkan pair matawang USD membuat GAP pada pagi ini termasuk EURUSD. Ke mana hala tuju seterusnya ? Adakah ia akan membuat kenaikan semula dan mencuba resistance sebelum ini ?​

View attachment 2320

Apa pendapat anda jika berlaku GAP pada awal minggu pembukaan pasaran ?
Assalam dan Hi semua. Saya pun perasan pagi ini ada "gap down" pada carta EU dan "gap up" pada carta UsDollar..

Dan saya perasan biasanya market akan "close" sesuatu "gap" pada hari atau keesokan harinya.. (betulkan kalau silap)

Apa-apa pun, kita saksikan juga statement Pak Powell nanti.
 

Pak Man Forex

Well-known member
Tampaknya EU telah menutup GAP yang telah dibuat pada semalam dan telah meningkat sehingga 70 pips disebabkan oleh USD bergerak lemah selepas pengukuhan kepada hasil perbendaharaan kelihatan agak susut. Ucapan Pengerusi Federal Reserve ( FED ) Jerome Powell menyatakan bahawa bank pusat berhati-hati bagi kebelakangan minggu ini dalam keadaan yang menunjuk kepada pemulihan yang semakin kuat.​

1616466965791.png


Pada malam ini FED akan berucap lagi dan pada esok akan ada news mengenai matawang EUR. Berhati-hati guys kalau nak trade EU
 
Last edited:

Latest posts

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▶️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top