Bitcoin (BTC)

tupat

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
Screen-Shot-2019-03-18-at-4.40.13-PM.png


Bitcoin (BTC)
Harga Tertinggi (Mac 2021): $64,863
Harga Terendah (Mac 2010): $0.003
Harga Semasa: $33,000

20210122_020020.jpg

White paper Bitcoin oleh Satoshi Nakamoto page 1
20210122_020514.jpg

White paper Bitcoin oleh Satoshi Nakamoto page 1

Bacaan penuh white paper bitcoin di sini


Bitcoin atau dikenali sebagai BTC merupakan mata wang digital. Tidak seperti mata wang fiat (Ringgit Malaysia, Dolar, Rupiah), BTC tidak mempunyai sebarang bank yang menguruskan proses aliran keluar masuknya. Sebaliknya, sistem kewangan BTC diuruskan oleh berjuta sistem komputer seluruh dunia.

Secara tidak langsung, sesiapa sahaja boleh membuat pelaburan BTC dengan hanya memuat turun perisiannya yang bercirikan open-source, dengan syarat anda memiliki sambungan internet untuk menerima atau mengirim mata wang digital.

Adakah BTC bernilai?

Ya. BTC sangat bernilai, malah tidak keterlaluan jika segelintir pelabur menyamakan BTC dengan emas dan perak kerana kuantitinya yang terhad dan sukar untuk dihasilkan.

Dikatakan maksimum penghasilan BTC adalah sebanyak 21 juta syiling. Sehingga 2020, kurang daripada 90% syiling tersebut telah dihasilkan. Selebihnya, memakan masa lebih 100 tahun untuk dihasilkan!

Disebabkan itu, pelabur BTC lebih selesa untuk menyimpan dalam tempoh yang lama (hodling) kerana sifatnya yang ideal, semakin bernilai mengikut peredaran masa.

Mungkin, BTC tidak memiliki bank pusat tetapi matawang digital ini diuruskan oleh sistem yang tidak berpusat iaitu blockchain.


Jika anda ragu-ragu sama ada penggunaan matawang digital ini sah atau tidak di sisi undang-undang, jangan bimbang kerana penggunaan Bitcoin sah di kebanyakkan negara, walaupun penggunaannya tidak begitu luas seperti mata wang fiat.

Namun, awas ya pembaca! Pastikan anda fahami undang-undang kuasa negara dan kenali taktik penipuan pelaburan mata wang kripto sebelum anda mula melabur. Lagi-lagi jika anda pelabur amatur!

BTC juga sangat sinonim sebagai mata wang digital pertama di dunia. Hakikatnya, tidak. Terdapat pelbagai usaha pembangunan mata wang digital, yang mana membuka jalan kepada inovasi Satoshi:

⦁ DigiCash – diasaskan oleh ahli kriptografi dan saintis, David Chaum pada hujung 1980
⦁ B-money – diasaskan oleh jurutera komputer, Wei Dai pada 1990
⦁ Bit Gold – diasaskan oleh saintis komputer, Nick Szabo pada 2005
 
Last edited:

Wen

Well-known member
Staff member

Bitcoin Sekali Lagi Buat Kejutan Pamer Penyusutan Tajam!​

BTC 21.9.21.jpg


Sekali lagi Bitcoin membuat kejutan dalam pasaran dengan mempamerkan penyusutan yang tajam memberi sedikit kegusaran kepada para pelabur.

Bitcoin dilihat pamer penyusutan sehingga ke paras harga $42,000, menyusut lebih 10% pada sesi dagangan semalam.

Namun, matawang kripto 5 yang teratas juga telah didorong dengan penyusutan tersebut, Ethereum susut 13%, Cardano 14%, BNB 13% dan XRP 17%.

Penyusutan yang berlaku telah didorong oleh 3 sebab utama yang dijelaskan dalam artikel sebelum ini.

Susulan itu juga para pelabur perlu berhati-hati terhadap ketidakpastian pasaran ketika ini yang dilihat semakin membimbangkan.

Selanjutnya, teliti carta pergerakan semasa harga BTC/USDT.

Dapat diperhatikan pasaran kripto masih di ambang lautan merah, Bitcoin susut 6% sehingga jatuh ke paras harga $40,000 pada sesi dagangan hari ini.

Pandangan sudut teknikal, pergerakan harga Bitcoin dilihat sedang berusaha untuk memperoleh kembali momentum kenaikan dan sedang berlegar-legar di atas zon RBS (resistance become support) $42,000.

Penganalisa kripto menjangkakan, jika BTC kekal dengan trend bearish, zon RBS $42,000 tersebut bakal menjadi tumpuan untuk diuji sebelum membuat penurunan yang lebih rendah.

Manakala, jika BTC berjaya peroleh kembali trend bullish, zon SBR (support become resistance) $45,000 bakal menjadi sasaran utama untuk diuji terlebih dahulu sebelum membuat lonjakan yang lebih tinggi.

Sewaktu penulisan, BTC/USDT didagangkan pada harga sekitar $42,700 susut lebih 6% dalam tempoh 24 jam terakhir.

Lihat gambar carta matawang kripto BTC/USDT di atas untuk rujukan analisis teknikal anda.
 

nabil

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
  • Deleted by nabil
Show…
  • Deleted by nabil
Show…
  • Deleted by nabil
Show…

nabil

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club

nabil

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
  • Deleted by nabil
Show…

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▶️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top