Binance - Exchanger Bitcoin & Kripto

nabil

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
Cara Beli Kripto di Binance​

Image result for binance


Sebelum kita cerita cara beli kripto di Binance, saya nak cerita sikit tentang Binance. Mungkin ada yang belum tahu.

Binance ni kira platform yang boleh dikatakan baru jugaklah, kurang dari 5 tahun. Dilancarkan pada Julai 2017. Tapi sekarang dah jadi exchanger kripto paling popular No 1 di dunia. Ni disebabkan beberapa faktor. Antaranya, jumlah penyenaraian ICO yang banyak dan sikap CEO atau ‘founder’nya si CZ yang mesra terutama di Twitter.

Binance ni dilancarkan menerusi ICO, start dengan kumpul dana dalam US$15 juta untuk bina dan melancar platform pertukaran tersebut. Pelabur yang melabur di dalam ICO tersebut terima token Binance Coin (BNB) yang boleh diguna untuk tukar dengan token yang lain atau membayar caj perkhidmatan di Binance. BNB pada asal dijual pada harga US$0.10 sewaktu ICO kini nilainya dah beratus kali ganda lebih mahal, sekarang harga dah lebih dari $100. Fuhh..

Operasi Binance dulu start di China, kemudian gov kacau pindah pula ke Jepun, kemudian last sekali pindah lagi ke Malta sampailah sekarang. Binance kini bergerak bebas tanpa sebarang gangguan birokrasi atau peraturan buat masa ini.

Interface

Kalau korang tengok platform Binance sekarang, ada 2 mode boleh pilih. Samada basic atau advance.

Interface ‘basic’ lebih senang sebenarnya, untuk buat apa2 urusan termasuk trading antara kripto ke kripto. Interface ‘advanced’ memberi pengguna akses kepada alat percartaan yang canggih, untuk user yang nak lebih detail lagi.

Sekarang lebih 100 jenis ‘coin’ boleh didagangkan, disimpan dan dikeluarkan daripada Binance. Semua ‘altcoin’ utama termasuklah Ether, Litecoin, Ripple, Polkadot, Chainlink dan lain-lain disenaraikan di Binance.

Caj Binance

Binance kenakan caj pada kadar rata 0.1%; satu caj yang sangat menarik terutama kepada pengguna yang tidak mahu mencairkan aset mereka kepada fiat dengan segera.

Dibandingkan dengan platform pertukaran besar yang lain yang mengenakan caj sehingga 0.2%, Binance mempunyai kelebihan kompetitif, apatah lagi apabila berurusan dengan pesanan yang besar.

Deposit dan Withdraw dengan Ringgit Malaysia.

Ramai yang tanya macam mana cara nak deposit n withdraw dari RM ke Binance dan dari Binance ke RM. Cara pertama melalui deposit dari akaun Luno. Pindah kripto di Luno terus ke Binance, dari Wallet Luno ke wallet di Binance. Tapi saya lebih suka dengan cara P2P Trading. Korang boleh tengok di menu Binance ada P2P Trading.

Cara Penggunaan Binance (P2P Trading)

1.Guna P2P trading. Korang kena ingat, di Binance ada beberapa wallet. Satu wallet Spot – kalau korang dah beli kripto semua akan ada di wallet Spot. Tapi untuk P2P ni, kripto yg kita beli akan masuk ke wallet P2P dulu. Dari wallet P2P kena transfer ke wallet Spot untuk start trade.

Ok, kalau dah register Binance, ikut step berikut.
a) Pergi ke wallets
b) Pilih P2P
c) Pilih P2P Trading
d) Boleh nampak USDT, BTC, BUSD, BNB, ETH, DAI dan lain-lain.
e) Pilih USDT sebab ramai yg guna USDT. USDT ni stablecoin yang harganya ikut harga USD. Mudah.

Image

f) Sekarang harga 1 USD = RM4.08 jadi USDT pun sama, 1 USDT = RM4.08. So carilah penjual USDT yang beri rate terbaik dan nilai yang kita nak beli ada dalam range mereka. Contoh nak beli Rm200, carilah penjual yang ada limit dalam range yang kita nak. Contoh Rm100 – Rm2492.88 seperti dalam gambar di bawah.


Image

g) Click Buy > Enter Amount > then open bank acc dan buat fund transfer macam biasa. Ikut arahan dan detail yang diberi. Itulah sebabnya dipanggil P2P. kita transfer ke individual acc, bukan ke Binance.

h) Dalam beberapa minit ikut masa yang ditetap, seller akan approve dan hantar USDT ke wallet P2P kita. Now kita akan ada MYR200 or 50 USDT dalam Binance.

p/s: Bila beli kripto (USDT) dengan cara P2P Binance ni, Reference tu letak Order ID SAHAJA. Sebab Binance tak ada lesen dengan BNM, takut bank kacau. Jangan letak apa-apa berkaitan kripto, binance, USDT atau apa-apa.

2. Cara nak beli crypto pula

Alright, USDT kita tu sekarang dalam P2P wallet kan.
So just Click Transfer > To spot wallet. Amount letak MAX .. Now your USDT is in your Spot Wallet. Bukak Market, contohnya kita nak beli Polkadot (DOT), pilih DOT/USDT > Click BUY

Image

Lepas itu ,, Choose "Limit" - limit ni kita bid harga yang kita nak beli tau. Contoh harga skrg 24.10. saya nak beli masa harga 24.00 (Min untuk beli apa-apa crypto adalah 10 USDT ya). Then click BUY. Bila harga market turun to 24.00 nanti order akan masuk terus. Mudah kan.


Market tu means kita beli harga semasa. Order terus masuk, tak payah tunggu. Tapi Fee tu tinggi sikit compare to Limit. Tapi paling senang guna Limit or Market bagi saya la.. ok. So selamat membeli. :)
Terbaik share ni, Siap ada Step by step guide lagi..
 

tupat

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
Boleh saja. Set harga jual pada harga lebih rendah, iaitu harga kita sanggup ambil rugi
 

iwan

Member
Cara Beli Kripto di Binance​

Image result for binance


Sebelum kita cerita cara beli kripto di Binance, saya nak cerita sikit tentang Binance. Mungkin ada yang belum tahu.

Binance ni kira platform yang boleh dikatakan baru jugaklah, kurang dari 5 tahun. Dilancarkan pada Julai 2017. Tapi sekarang dah jadi exchanger kripto paling popular No 1 di dunia. Ni disebabkan beberapa faktor. Antaranya, jumlah penyenaraian ICO yang banyak dan sikap CEO atau ‘founder’nya si CZ yang mesra terutama di Twitter.

Binance ni dilancarkan menerusi ICO, start dengan kumpul dana dalam US$15 juta untuk bina dan melancar platform pertukaran tersebut. Pelabur yang melabur di dalam ICO tersebut terima token Binance Coin (BNB) yang boleh diguna untuk tukar dengan token yang lain atau membayar caj perkhidmatan di Binance. BNB pada asal dijual pada harga US$0.10 sewaktu ICO kini nilainya dah beratus kali ganda lebih mahal, sekarang harga dah lebih dari $100. Fuhh..

Operasi Binance dulu start di China, kemudian gov kacau pindah pula ke Jepun, kemudian last sekali pindah lagi ke Malta sampailah sekarang. Binance kini bergerak bebas tanpa sebarang gangguan birokrasi atau peraturan buat masa ini.

Interface

Kalau korang tengok platform Binance sekarang, ada 2 mode boleh pilih. Samada basic atau advance.

Interface ‘basic’ lebih senang sebenarnya, untuk buat apa2 urusan termasuk trading antara kripto ke kripto. Interface ‘advanced’ memberi pengguna akses kepada alat percartaan yang canggih, untuk user yang nak lebih detail lagi.

Sekarang lebih 100 jenis ‘coin’ boleh didagangkan, disimpan dan dikeluarkan daripada Binance. Semua ‘altcoin’ utama termasuklah Ether, Litecoin, Ripple, Polkadot, Chainlink dan lain-lain disenaraikan di Binance.

Caj Binance

Binance kenakan caj pada kadar rata 0.1%; satu caj yang sangat menarik terutama kepada pengguna yang tidak mahu mencairkan aset mereka kepada fiat dengan segera.

Dibandingkan dengan platform pertukaran besar yang lain yang mengenakan caj sehingga 0.2%, Binance mempunyai kelebihan kompetitif, apatah lagi apabila berurusan dengan pesanan yang besar.

Deposit dan Withdraw dengan Ringgit Malaysia.

Ramai yang tanya macam mana cara nak deposit n withdraw dari RM ke Binance dan dari Binance ke RM. Cara pertama melalui deposit dari akaun Luno. Pindah kripto di Luno terus ke Binance, dari Wallet Luno ke wallet di Binance. Tapi saya lebih suka dengan cara P2P Trading. Korang boleh tengok di menu Binance ada P2P Trading.

Cara Penggunaan Binance (P2P Trading)

1.Guna P2P trading. Korang kena ingat, di Binance ada beberapa wallet. Satu wallet Spot – kalau korang dah beli kripto semua akan ada di wallet Spot. Tapi untuk P2P ni, kripto yg kita beli akan masuk ke wallet P2P dulu. Dari wallet P2P kena transfer ke wallet Spot untuk start trade.

Ok, kalau dah register Binance, ikut step berikut.
a) Pergi ke wallets
b) Pilih P2P
c) Pilih P2P Trading
d) Boleh nampak USDT, BTC, BUSD, BNB, ETH, DAI dan lain-lain.
e) Pilih USDT sebab ramai yg guna USDT. USDT ni stablecoin yang harganya ikut harga USD. Mudah.

Image

f) Sekarang harga 1 USD = RM4.08 jadi USDT pun sama, 1 USDT = RM4.08. So carilah penjual USDT yang beri rate terbaik dan nilai yang kita nak beli ada dalam range mereka. Contoh nak beli Rm200, carilah penjual yang ada limit dalam range yang kita nak. Contoh Rm100 – Rm2492.88 seperti dalam gambar di bawah.


Image

g) Click Buy > Enter Amount > then open bank acc dan buat fund transfer macam biasa. Ikut arahan dan detail yang diberi. Itulah sebabnya dipanggil P2P. kita transfer ke individual acc, bukan ke Binance.

h) Dalam beberapa minit ikut masa yang ditetap, seller akan approve dan hantar USDT ke wallet P2P kita. Now kita akan ada MYR200 or 50 USDT dalam Binance.

p/s: Bila beli kripto (USDT) dengan cara P2P Binance ni, Reference tu letak Order ID SAHAJA. Sebab Binance tak ada lesen dengan BNM, takut bank kacau. Jangan letak apa-apa berkaitan kripto, binance, USDT atau apa-apa.

2. Cara nak beli crypto pula

Alright, USDT kita tu sekarang dalam P2P wallet kan.
So just Click Transfer > To spot wallet. Amount letak MAX .. Now your USDT is in your Spot Wallet. Bukak Market, contohnya kita nak beli Polkadot (DOT), pilih DOT/USDT > Click BUY

Image

Lepas itu ,, Choose "Limit" - limit ni kita bid harga yang kita nak beli tau. Contoh harga skrg 24.10. saya nak beli masa harga 24.00 (Min untuk beli apa-apa crypto adalah 10 USDT ya). Then click BUY. Bila harga market turun to 24.00 nanti order akan masuk terus. Mudah kan.


Market tu means kita beli harga semasa. Order terus masuk, tak payah tunggu. Tapi Fee tu tinggi sikit compare to Limit. Tapi paling senang guna Limit or Market bagi saya la. Selain tu boleh juga guna 'Convert' untuk lebih cepat. Tetapi tak semua kripto boleh guna 'Convert'. Apa-apa pun kena rajin explore ya.

Selamat membeli. :)

Buka akaun di sini
kalau saya nak buat saving boleh ka? untuk long term
 

tupat

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
kalau saya nak buat saving boleh ka? untuk long term
Cari kripto yg fundamental bagus mcm BTC, ETH, DOT, ADA, HTR dan lain-lain. Kemudian rancang masukkan modal setiap bulan selama mana sasaran. Mungkin 3 tahun atau 4 tahun.

Pada pendapat saya bull season sekarang mungkin akan berakhir pada tahun ni juga atau tahun depan. So bila market jatuh, topup saja mcm biasa di bawah sampailah tiba next cycle bull season.
 

Latest posts

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▶️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top