Binance - Exchanger Bitcoin & Kripto

tupat

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club


Binance Home.jpg

Buka akaun tekan di sini:
https://www.binance.com/en

Kemudian ikut arahan di binance untuk verify akaun.

Boleh tonton video di bawah untuk cara daftar akaun Binance:

View: https://youtu.be/aIfaAv9sPwI

Cara deposit di Binance boleh tengok post ke-2 atau tonton sini:



Pengenalan tentang Binance

Binance adalah platform pertukaran cryptocurrency yang menyediakan platform untuk perdagangan pelbagai cryptocurrency. Sejak Januari 2018, Binance adalah platform pertukaran cryptocurrency terbesar di dunia dari segi jumlah perdagangan.

Binance diasaskan oleh Changpeng Zhao (CZ) seorang warganegara Canada berasal dari China, pemaju yang sebelum ini membuat perisian perdagangan frekuensi tinggi. Beliau juga salah seorang pengasas bitcoin.info.

1608609312441.png

Binance pada mulanya berpusat di China, tetapi kemudian berpindah dari China ke Jepun kerana peraturan cryptocurrency yang semakin meningkat di China. Kemudian dari Jepun, ibu pejabat Binance berpindah pula ke Malta dan beroperasi di Malta sehingga sekarang.

*Cara beli Kripto di Binance boleh baca di post ke-2 bawah.


Cara deposit wang di Binance secara ringkas menggunakan cara P2P Trading:

Boleh guna cara P2P Trading di binance. Beli USDT di situ.

Make sure akaun dah verify untuk buat P2P Trading.

Boleh follow step di bawah:

1. Open P2P Trading
2. Cari Buy
3. Pilih merchant user yg sesuai dengan kita (tengok rate, rating, amount yg sesuai dengan dana kita)
4. Tekan button 'Buy'
5. Masukkan jumlah yg ingin dideposit (dalam Rm)
6. Scroll di bawah tengok 'Terms' jika ada maklumat tambahan penting dari merchant
7. Jika semua ok, tekan button Buy USDT
8. Buat pindahan Rm ke akaun bank merchant seperti maklumat yg diberi
9. Chat dengan merchant jika perlu
10. Steelah terima wang kita, merchant akan transfer USDT ke wallet P2P kita.
11. Transfer dana dari wallet P2P ke wallet Spot.
12. Gunakan USDT untuk beli kripto yang lain (check di page 'Markets'. Jika nak buat pembelian boleh ke page 'Trades'.)

Buka akaun di sini
 
Last edited:

Wen

Well-known member
Staff member
Cara Beli Kripto di Binance​

Image result for binance


Sebelum kita cerita cara beli kripto di Binance, saya nak cerita sikit tentang Binance. Mungkin ada yang belum tahu.

Binance ni kira platform yang boleh dikatakan baru jugaklah, kurang dari 5 tahun. Dilancarkan pada Julai 2017. Tapi sekarang dah jadi exchanger kripto paling popular No 1 di dunia. Ni disebabkan beberapa faktor. Antaranya, jumlah penyenaraian ICO yang banyak dan sikap CEO atau ‘founder’nya si CZ yang mesra terutama di Twitter.

Binance ni dilancarkan menerusi ICO, start dengan kumpul dana dalam US$15 juta untuk bina dan melancar platform pertukaran tersebut. Pelabur yang melabur di dalam ICO tersebut terima token Binance Coin (BNB) yang boleh diguna untuk tukar dengan token yang lain atau membayar caj perkhidmatan di Binance. BNB pada asal dijual pada harga US$0.10 sewaktu ICO kini nilainya dah beratus kali ganda lebih mahal, sekarang harga dah lebih dari $100. Fuhh..

Operasi Binance dulu start di China, kemudian gov kacau pindah pula ke Jepun, kemudian last sekali pindah lagi ke Malta sampailah sekarang. Binance kini bergerak bebas tanpa sebarang gangguan birokrasi atau peraturan buat masa ini.

Interface

Kalau korang tengok platform Binance sekarang, ada 2 mode boleh pilih. Samada basic atau advance.

Interface ‘basic’ lebih senang sebenarnya, untuk buat apa2 urusan termasuk trading antara kripto ke kripto. Interface ‘advanced’ memberi pengguna akses kepada alat percartaan yang canggih, untuk user yang nak lebih detail lagi.

Sekarang lebih 100 jenis ‘coin’ boleh didagangkan, disimpan dan dikeluarkan daripada Binance. Semua ‘altcoin’ utama termasuklah Ether, Litecoin, Ripple, Polkadot, Chainlink dan lain-lain disenaraikan di Binance.

Caj Binance

Binance kenakan caj pada kadar rata 0.1%; satu caj yang sangat menarik terutama kepada pengguna yang tidak mahu mencairkan aset mereka kepada fiat dengan segera.

Dibandingkan dengan platform pertukaran besar yang lain yang mengenakan caj sehingga 0.2%, Binance mempunyai kelebihan kompetitif, apatah lagi apabila berurusan dengan pesanan yang besar.

Deposit dan Withdraw dengan Ringgit Malaysia.

Ramai yang tanya macam mana cara nak deposit n withdraw dari RM ke Binance dan dari Binance ke RM. Cara pertama melalui deposit dari akaun Luno. Pindah kripto di Luno terus ke Binance, dari Wallet Luno ke wallet di Binance. Tapi saya lebih suka dengan cara P2P Trading. Korang boleh tengok di menu Binance ada P2P Trading.

Cara Penggunaan Binance (P2P Trading)

1.Guna P2P trading. Korang kena ingat, di Binance ada beberapa wallet. Satu wallet Spot – kalau korang dah beli kripto semua akan ada di wallet Spot. Tapi untuk P2P ni, kripto yg kita beli akan masuk ke wallet P2P dulu. Dari wallet P2P kena transfer ke wallet Spot untuk start trade.

Ok, kalau dah register Binance, ikut step berikut.
a) Pergi ke wallets
b) Pilih P2P
c) Pilih P2P Trading
d) Boleh nampak USDT, BTC, BUSD, BNB, ETH, DAI dan lain-lain.
e) Pilih USDT sebab ramai yg guna USDT. USDT ni stablecoin yang harganya ikut harga USD. Mudah.

Image

f) Sekarang harga 1 USD = RM4.08 jadi USDT pun sama, 1 USDT = RM4.08. So carilah penjual USDT yang beri rate terbaik dan nilai yang kita nak beli ada dalam range mereka. Contoh nak beli Rm200, carilah penjual yang ada limit dalam range yang kita nak. Contoh Rm100 – Rm2492.88 seperti dalam gambar di bawah.


Image

g) Click Buy > Enter Amount > then open bank acc dan buat fund transfer macam biasa. Ikut arahan dan detail yang diberi. Itulah sebabnya dipanggil P2P. kita transfer ke individual acc, bukan ke Binance.

h) Dalam beberapa minit ikut masa yang ditetap, seller akan approve dan hantar USDT ke wallet P2P kita. Now kita akan ada MYR200 or 50 USDT dalam Binance.

p/s: Bila beli kripto (USDT) dengan cara P2P Binance ni, Reference tu letak Order ID SAHAJA. Sebab Binance tak ada lesen dengan BNM, takut bank kacau. Jangan letak apa-apa berkaitan kripto, binance, USDT atau apa-apa.

2. Cara nak beli crypto pula

Alright, USDT kita tu sekarang dalam P2P wallet kan.
So just Click Transfer > To spot wallet. Amount letak MAX .. Now your USDT is in your Spot Wallet. Bukak Market, contohnya kita nak beli Polkadot (DOT), pilih DOT/USDT > Click BUY

Image

Lepas itu ,, Choose "Limit" - limit ni kita bid harga yang kita nak beli tau. Contoh harga skrg 24.10. saya nak beli masa harga 24.00 (Min untuk beli apa-apa crypto adalah 10 USDT ya). Then click BUY. Bila harga market turun to 24.00 nanti order akan masuk terus. Mudah kan.

now.jpg


Screenshot_20210224-230235.jpg

Market tu means kita beli harga semasa. Order terus masuk, tak payah tunggu. Tapi Fee tu tinggi sikit compare to Limit. Tapi paling senang guna Limit or Market bagi saya la. Selain tu boleh juga guna 'Convert' untuk lebih cepat. Tetapi tak semua kripto boleh guna 'Convert'. Apa-apa pun kena rajin explore ya.

Selamat membeli. :)

Buka akaun di sini
 

Attachments

  • p2p22222.png
    p2p22222.png
    83.3 KB · Views: 213
Last edited by a moderator:

Fakhrii

Well-known member
Staff member
CARA MENJUAL DI BINANCE DAN WITHDRAW KE BANK
1. Klik page ' MARKET ' di Binance dan pilih coin yang anda ingin jual. Contohnya Bitcoin ( BTC ).

photo_2021-03-31_11-49-29.jpg

2. Klik SELL di bawah.

photo_2021-03-31_11-49-26.jpg

3. Pastikan anda memilih menjual secara ' MARKET '. Maknanya anda akan menjual mengikut harga pasaran. Set AMOUNT BTC yang anda ingin jual atau dengan lebih mudah klik berapa peratus yang anda ingin jual. Kemudian klik SELL BTC untuk sahkan penjualan.

photo_2021-03-31_11-49-23.jpg

4. Setelah menjual, ia akan masuk ke bahagian SPOT WALLET anda di bahagian USDT dan kemudiannya klik TRANSFER untuk anda pindahkan ke P2P WALLET [ Cara paling mudah untuk withdraw ke bank lokal dengan cara P2P Trading ].

photo_2021-03-31_11-49-20.jpg

5. Pastikan tempat transfer adalah ke P2P WALLET, pilih USDT dan letakkan berapa AMOUNT yang anda ingin pindahkan. Untuk lebih mudah anda boleh juga klik MAX untuk menjual kesemua USDT anda dan klik CONFIRM TRANSFER.

photo_2021-03-31_12-39-06.jpg

6. Selepas itu, ia akan masuk pula ke bahagian USDT di P2P WALLET. Apa yang anda perlu buat adalah klik P2P TRADING.

photo_2021-03-31_11-49-16.jpg

7. Pastikan anda klik bahagian SELL, dan pilih SELLER yang ada untuk menjual USDT anda dengan mengikut kuantiti nilai USDT anda yang ditetapkan oleh SELLER. [ Sebaiknya pastikan SELLER yang anda pilih itu mempunyai tanda 'right' bermakna telah verified dan telah membuat transaksi melebihi 500 dagangan dan juga peratusan melebihi 90% - lebih trusted ]

photo_2021-03-31_11-49-12.jpg

8. Letakkan AMOUNT yang anda ingin jual atau lebih mudah klik sahaja ALL. Tetapkan BANK TRANSFER yang anda ingin lakukan transaksi wang [ Pastikan anda menggunakan AKAUN ANDA SENDIRI, elakkan menggunakan pihak ketiga ]. Akhir sekali, klik SELL USDT. Masukkan code untuk pengesahan. DONE

photo_2021-03-31_11-48-52.jpg

Pastikan seller memindahkan wang ke dalam akaun bank anda dahulu sebelum 'release' USDT ke wallet seller.

REMARK:
Selalunya transaksi akan dibuat dalam beberapa minit, sama juga seperti anda deposit. Jika ia mengambil masa yang agak lama, anda juga boleh mesej SELLER yang anda lakukan transaksi tersebut atau boleh juga anda call SELLER tersebut. Dan apabila ia selesai akan tertera ORDER COMPLETED dan check lah akaun BANK anda hehehe 🙈
 
Last edited:

nabil

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
Binance adalah exchanger yang menyediakan platform untuk perdagangan pelbagai jenis kripto. Pada Januari 2018, Binance adalah exchanger terbesar di dunia dari segi jumlah perdagangan. Binance diasaskan oleh Changpeng Zhao, pemaju yang sebelum ini membuat perisian perdagangan frekuensi tinggi (High-frequency trading (HFT)).
 

Aarol Hatta

New member
Binance adalah Exchange platform bukan e wallet yer, kite tak digalakkan untuk menyimpan asset(Bitcoin atau altcoin) dalam "wallet" Exchange. Penyimpanan aset yg selamat adalah di Ledger Nano yg baru(bukan terpakai).
Kalau di Binance, sementara nak trading, kalau ada asset yang kita belum nak trade, kita boleh letak dalam flexible atai locked saving account. Simpan situ dulu ok?
 

tupat

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
hi, boleh tunjuk ajar tak cara mcm mana nak deposit duit ke binance?
Boleh guna cara P2P Trading di binance. Beli USDT di situ.

Make sure akaun dah verify untuk buat P2P Trading.

Boleh follow step di bawah:

1. Open P2P Trading
2. Cari Buy
3. Pilih merchant user yg sesuai dengan kita (tengok rate, rating, amount yg sesuai dengan dana kita)
4. Tekan button 'Buy'
5. Masukkan jumlah yg ingin dideposit (dalam Rm)
6. Scroll di bawah tengok 'Terms' jika ada maklumat tambahan penting dari merchant
7. Jika semua ok, tekan button Buy USDT
8. Buat pindahan Rm ke akaun bank merchant seperti maklumat yg diberi
9. Chat dengan merchant jika perlu
10. Steelah terima wang kita, merchant akan transfer USDT ke wallet P2P kita.
11. Transfer dana dari wallet P2P ke wallet Spot.
12. Gunakan USDT untuk beli kripto yang lain (check di page 'Markets'. Jika nak buat pembelian boleh ke page 'Trades'.)
 

Aarol Hatta

New member
Boleh guna cara P2P Trading di binance. Beli USDT di situ.

Make sure akaun dah verify untuk buat P2P Trading.

Boleh follow step di bawah:

1. Open P2P Trading
2. Cari Buy
3. Pilih merchant user yg sesuai dengan kita (tengok rate, rating, amount yg sesuai dengan dana kita)
4. Tekan button 'Buy'
5. Masukkan jumlah yg ingin dideposit (dalam Rm)
6. Scroll di bawah tengok 'Terms' jika ada maklumat tambahan penting dari merchant
7. Jika semua ok, tekan button Buy USDT
8. Buat pindahan Rm ke akaun bank merchant seperti maklumat yg diberi
9. Chat dengan merchant jika perlu
10. Steelah terima wang kita, merchant akan transfer USDT ke wallet P2P kita.
11. Transfer dana dari wallet P2P ke wallet Spot.
12. Gunakan USDT untuk beli kripto yang lain (check di page 'Markets'. Jika nak buat pembelian boleh ke page 'Trades'.)
Ada beberapa soalan nak tanya. Kalau tak keberatan, tolong jawab. TQ.

1. Apa beza kalau guna P2P atau credit card? Charge lebih murah?
2. Kalau nak stand-by capital 60% USDT dan 40% BTC, cara mana yang lagi untung? Beli asing2, atau terus beli USDT dan lepas tu guna USDT tadi beli BTC pula?
3. Kalau saya nak tukarkan keuntungan crypto saya kepada myr, satu-satu cara hanyalah dengan trade di P2P?
 

tupat

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
Ada beberapa soalan nak tanya. Kalau tak keberatan, tolong jawab. TQ.

1. Apa beza kalau guna P2P atau credit card? Charge lebih murah?
2. Kalau nak stand-by capital 60% USDT dan 40% BTC, cara mana yang lagi untung? Beli asing2, atau terus beli USDT dan lepas tu guna USDT tadi beli BTC pula?
3. Kalau saya nak tukarkan keuntungan crypto saya kepada myr, satu-satu cara hanyalah dengan trade di P2P?

1. Saya x pernah guna credit card, tahun lepas sy cuba Binance x terima dari Malaysia. Sekarang sy x pasti. Biasanya cc ada charge 1%. Kena check semula. Tapi sy yakin P2P lebih murah dari cc.

2. Sama saja sebenarnya. Mana2 pun boleh. Kena compare harga BTC yg ditawar di P2P dengan harga pasaran semasa ketika nak beli. Tengoklah mana yg lebih untung samada beli BTC di P2P atau guna USDT.

3. Straight di binance, ya guna P2P. Dulu sy transfer ke Luno n jual dengan Luno. Tapi charge Luno mahal n leceh. Sekarang guna P2P mudah, murah n hussle free.
 

tupat

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
Cara Beli Kripto di Binance​

Image result for binance


Sebelum kita cerita cara beli kripto di Binance, saya nak cerita sikit tentang Binance. Mungkin ada yang belum tahu.

Binance ni kira platform yang boleh dikatakan baru jugaklah, kurang dari 5 tahun. Dilancarkan pada Julai 2017. Tapi sekarang dah jadi exchanger kripto paling popular No 1 di dunia. Ni disebabkan beberapa faktor. Antaranya, jumlah penyenaraian ICO yang banyak dan sikap CEO atau ‘founder’nya si CZ yang mesra terutama di Twitter.

Binance ni dilancarkan menerusi ICO, start dengan kumpul dana dalam US$15 juta untuk bina dan melancar platform pertukaran tersebut. Pelabur yang melabur di dalam ICO tersebut terima token Binance Coin (BNB) yang boleh diguna untuk tukar dengan token yang lain atau membayar caj perkhidmatan di Binance. BNB pada asal dijual pada harga US$0.10 sewaktu ICO kini nilainya dah beratus kali ganda lebih mahal, sekarang harga dah lebih dari $100. Fuhh..

Operasi Binance dulu start di China, kemudian gov kacau pindah pula ke Jepun, kemudian last sekali pindah lagi ke Malta sampailah sekarang. Binance kini bergerak bebas tanpa sebarang gangguan birokrasi atau peraturan buat masa ini.

Interface

Kalau korang tengok platform Binance sekarang, ada 2 mode boleh pilih. Samada basic atau advance.

Interface ‘basic’ lebih senang sebenarnya, untuk buat apa2 urusan termasuk trading antara kripto ke kripto. Interface ‘advanced’ memberi pengguna akses kepada alat pencartaan yang canggih, untuk user yang nak lebih detail lagi.

Sekarang lebih 100 jenis ‘coin’ boleh didagangkan, disimpan dan dikeluarkan daripada Binance. Semua ‘altcoin’ utama termasuklah Ether, Litecoin, Ripple, Polkadot, Chainlink dan lain-lain disenaraikan di Binance.

Caj Binance

Binance kenakan caj pada kadar rata 0.1%; satu caj yang sangat menarik terutama kepada pengguna yang tidak mahu mencairkan aset mereka kepada fiat dengan segera.

Dibandingkan dengan platform pertukaran besar yang lain yang mengenakan caj sehingga 0.2%, Binance mempunyai kelebihan kompetitif, apatah lagi apabila berurusan dengan pesanan yang besar.

Deposit dan Withdraw dengan Ringgit Malaysia.

Ramai yang tanya macam mana cara nak deposit n withdraw dari RM ke Binance dan dari Binance ke RM. Cara pertama melalui deposit dari akaun Luno. Pindah kripto di Luno terus ke Binance, dari Wallet Luno ke wallet di Binance. Tapi saya lebih suka dengan cara P2P Trading. Korang boleh tengok di menu Binance ada P2P Trading.

Cara Penggunaan Binance (P2P Trading)

1.Guna P2P trading. Korang kena ingat, di Binance ada beberapa wallet. Satu wallet Spot – kalau korang dah beli kripto semua akan ada di wallet Spot. Tapi untuk P2P ni, kripto yg kita beli akan masuk ke wallet P2P dulu. Dari wallet P2P kena transfer ke wallet Spot untuk start trade.

Ok, kalau dah register Binance, ikut step berikut.
a) Pergi ke wallets
b) Pilih P2P
c) Pilih P2P Trading
d) Boleh nampak USDT, BTC, BUSD, BNB, ETH, DAI dan lain-lain.
e) Pilih USDT sebab ramai yg guna USDT. USDT ni stablecoin yang harganya ikut harga USD. Mudah.

Image

f) Sekarang harga 1 USD = RM4.08 jadi USDT pun sama, 1 USDT = RM4.08. So carilah penjual USDT yang beri rate terbaik dan nilai yang kita nak beli ada dalam range mereka. Contoh nak beli Rm200, carilah penjual yang ada limit dalam range yang kita nak. Contoh Rm100 – Rm2492.88 seperti dalam gambar di bawah.


Image

g) Click Buy > Enter Amount > then open bank acc dan buat fund transfer macam biasa. Ikut arahan dan detail yang diberi. Itulah sebabnya dipanggil P2P. kita transfer ke individual acc, bukan ke Binance.

h) Dalam beberapa minit ikut masa yang ditetap, seller akan approve dan hantar USDT ke wallet P2P kita. Now kita akan ada MYR200 or 50 USDT dalam Binance.

p/s: Bila beli kripto (USDT) dengan cara P2P Binance ni, Reference tu letak Order ID SAHAJA. Sebab Binance tak ada lesen dengan BNM, takut bank kacau. Jangan letak apa-apa berkaitan kripto, binance, USDT atau apa-apa.

2. Cara nak beli crypto pula

okay.. USDT kamu tu sekarang dalam P2P wallet bukan..
So just Click Transfer > To spot wallet. Amount letak MAX .. Now your USDT is in your Spot Wallet. Bukak Market, contohnya kamu nak beli Polka Dot (DOT), pilih DOT/USDT > Click BUY

Image

Lepas itu ,, Choose "Limit" - limit ni kita bid harga yang kita nak beli tau. Contoh harga skrg 24.10. saya nak beli masa harga 24.00 (Min untuk beli apa-apa crypto adalah 10 USDT ya tuan2x). Then click BUY. Bila harga market turun to 24.00 nanti order akan masuk terus.


Market tu means kita beli harga skrg. Order terus masuk, tak payah tunggu. Tapi Fee tu tinggi sikit compare to Limit. Tapi paling senang guna Limit or Market bagi saya la.. ok. jadi selamat mencuba. :)
Terbaik perkongsian ni
 

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▶️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top