Bila Dah Terlalu Genius...

MorubozuWings

Well-known member
Salah satu perkara yang sangat genius atau sebaliknya yang cuba Bill Gates merancang untuk menutup Matahari untuk menyejukkan planet ini.Projek geoengineering bercita-cita tinggi yang dilancarkan oleh saintis dari Universiti Harvard dan dibiayai oleh jutawan Amerika Bill Gates, telah mengusulkan untuk membuang banyak debu kalsium karbonat tidak beracun ke atmosfera, untuk mengurangkan cahaya matahari untuk mengatasi kesan pemanasan global , Forbes laporan .Banyak penyelidikan yang berkaitan dengan projek geoengineering surut dalam beberapa tahun terakhir, kebanyakannya disebabkan oleh kontroversi mengenai risiko yang tidak dapat diramalkan yang dapat ditimbulkan ketika diterapkan dalam skala besar.

Tetapi berhadapan dengan masalah perubahan iklim, Expert Stratospheric Perturbation Experiment ( SCoPEx ) merancang untuk terus mengkaji kemungkinan penyemburan serbuk kalsium karbonat (CaCO 3) ke atmosfera melalui belon . Projek ini, yang disokong oleh pengasas Microsoft, sedang mengembangkan teknologi yang berpotensi memantulkan sinar matahari dari Bumi dan dengan demikian menyejukkan planet ini.
Pada bulan Jun tahun ini SCoPEx dijadualkan melancarkan balon ilmiah setinggi 20 km berhampiran bandar Kiruna (Sweden), untuk menguji kemampuan manuver peralatan tersebut. Sekiranya semuanya berfungsi dengan baik, tahap eksperimen kedua akan dilalui untuk melepaskan sebilangan kecil kompaun.

bg.jpg
 

Latest posts

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▶️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top