Berita Semasa Crypto

Jackjai

Member
Saya buat thread ini kerana saya belum jumpa thread khusus untuk Crypto secara keseluruhannya, yang juga bukan spesifik untuk sesuatu jenis Crypto.
 

Nazaruddin67

New member
asssalamulaikummm,,,,minta pandangan sifu-sifu dlm intraday mengenai kes ni
 

Attachments

  • photo6118444680434789793 (1).jpg
    photo6118444680434789793 (1).jpg
    131.3 KB · Views: 110

Jackjai

Member
Central banks get serious on digital currencies

CBDCs could boost government coffers, displace costlier taxation and improve the efficiency of payments
A Bank of England issued digital currency would enable anyone to hold the Bank’s IOUs in their digital wallet for transfer to anyone else as easily as we transfer credit from our credit cards and phones © Bloomberg
The Chinese are trialling it. The UK Treasury and the Bank of England have a task force on it. So, after years of talk, central bank digital currency has suddenly become serious business.
Source: https://www.ft.com/content/faa29abd-aa2e-479b-9706-79ee16be9e35
 

nabil

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
Adakah kita akan dapat access menggunakan pancake swap direct dari binance tanpa menggunakan trust wallet? kita tunggu dan lihat :cool:E1bJCgXXoAI3vFu.png
 

Jackjai

Member
Texas regulator allows state-chartered banks to hold Bitcoin

A Texas state regulator has officially affirmed that Texas state-chartered banks are allowed to store cryptocurrencies like Bitcoin (BTC) for their customers.

The Texas Department of Banking, a state regulatory agency chartering state banks and supervising financial services, issued a notice on Thursday stating that local banks are permitted to provide crypto services in the state.

Sumber: https://m.investing.com/news/crypto...-statechartered-banks-to-hold-bitcoin-2530574
 

AmirGGVM

Well-known member

Malaysia proaktif kawal selia mata wang kripto​

KUALA LUMPUR: Malaysia antara negara ASEAN paling pantas mengeluarkan peraturan atau kawal selia membabitkan mata wang kripto, sekali gus menyokong perkembangan pelaburan aset digital itu di negara ini.

Pengurus Negara Luno Malaysia, Aaron Tang, berkata sokongan dari aspek kawal selia di negara ini membolehkan pelaburan dalam mata wang kripto termasuk Bitcoin memiliki potensi berkembang dengan positif dan pantas di Malaysia.

"Kami melihat potensi pelaburan dalam mata wang kripto termasuk Bitcoin di negara ini. Saya difahamkan, penasihat kewangan di Malaysia sudah mengeluarkan garis panduan atau cadangan melabur satu hingga lima peratus dalam kripto.

"Malaysia menjadi negara terawal dan pantas tampil dengan peraturan membabitkan mata wang kripto. Singapura, Thailand dan Filipina juga sudah memiliki peraturan seperti Malaysia," katanya pada taklimat maya, hari ini.

Mengulas lanjut, Tang berkata, bagi memastikan potensi pelaburan dan urus niaga mata wang kripto berkembang lebih baik, pembabitan lebih besar pelabur institusi amat diperlukan sebagaimana dilaksanakan penyedia sistem kewangan dalam talian terkemuka, PayPal.

"Trajektori perkembangan mata wang kripto khususnya Bitcoin di Malaysia pada jajaran positif. Luno Malaysia merekodkan transaksi RM15 juta sehari dengan ribuan pengguna baharu mendaftar setiap hari.

"Setakat ini, sudah 300,000 berdaftar dengan kami membabitkan nilai aset digital di bawah seliaan berjumlah melebihi RM1 bilion.

"Luno amat positif dengan perkembangan mata wang kripto di Malaysia tahun ini, disokong permintaan industri aset digital yang terus berkembang," katanya.

Sementara itu, Luno yang juga bursa aset digital diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC) berkongsi lima mitos mengenai Bitcoin paling umum merangkumi aset pelaburan, kesannya terhadap alam sekitar dan penggunaannya secara umum oleh pengguna.

Sesi media maya adalah sebahagian daripada usaha Luno untuk membantu rakyat Malaysia mempelajari topik mata wang kripto selepas syarikat terbabit mencapai matlamat lapan juta pelanggan di seluruh dunia.

Ini menyusuli pengumuman sebelumnya pada April 2021 di mana Luno berjaya mencapai tujuh juta pelanggan dalam tujuh minggu.

Tang berkata, mata wang kripto seperti Bitcoin mengalami peningkatan populariti yang ketara tahun lalu.

"Ini adalah sesuatu yang memberangsangkan tetapi terdapat salah tanggapan mengenai Bitcoin yang menyukarkan pelabur baru untuk memahami kelas aset ini. Maklumat yang tidak benar mengakibatkan salah faham dalam kalangan rakyat.

"Sebagai bursa aset digital terkemuka dengan lapan juta pelanggan di seluruh dunia, Luno komited mendidik masyarakat mengenai mata wang kripto agar mereka mendapat pengetahuan menyeluruh untuk meneroka dunia mata wang kripto.

"Platform kami bukan hanya tempat untuk membeli dan menjual mata wang kripto dengan selamat, malah sumber yang baik untuk mempelajari mata wang kripto untuk sesiapa sahaja, daripada pemula hingga pelabur berpengalaman," katanya.


Sumber: https://www.bharian.com.my/bisnes/l...lUaysia-proaktif-kawal-selia-mata-wang-kripto
 

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▶️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top