Apa Itu Leverage

Kenali Apa Itu Leverage Dalam Forex

Salah satu perkara asas forex yang wajib anda ketahui adalah laverage. Ketahui lebih lanjut dengan mendalam:

1. Maksud Leverage

Leverage ialah pinjaman daripada pihak broker kepada trader untuk memulakan perniagaan dalam forex.

Dengan adanya leverage, trader mampu trade dengan bermodalkan serendah 10 USD sahaja!

Tapi sebelum itu, anda perlu tahu bagaimana leverage ini berfungsi dan akaun yang mana sesuai untuk modal anda.

Sebagai contoh, leverage 1:100 (1% dari modal). Nisbah itu menunjukkan margin atau downpayment deposit yang broker kenakan manakala selebihnya broker dahulukan (pinjam).

Maksudnya, sekiranya anda ingin trade dalam akaun anda dengan bermodalkan 100,000 USD, broker memerlukan deposit 1000 USD daripada anda untuk membuka akaun itu.

Ini bermakna anda mampu membuat pinjaman dagangan 100 kali ganda daripada modal anda (1000 x100=100,000).

Namun bergitu, sekiranya silap menggunakan leverage boleh membawa padah pada akaun trading anda.
 

tupat

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
Nak faham leverage kena faham satu ni dulu. Untuk anda masuk trading dan buka 1 lot, modal yang diperlukan adalah $100,000. Kalau tak ada capital $100k anda x boleh buka 1.0. Tengok contoh di bawah.

Tanpa leverage:

Tanpa bantuan leverage oleh broker, lot boleh dibuka berdasarkan modal equity anda:

Modal​
Max lot boleh buka​
Nilai​
$100,000​
1.0​
$10 per pip​
$10,000​
0.1​
$1 per pip​
$1,000​
0.01​
$0.10 per pip​

Berdasar table di atas, tanpa leverage - untuk buka lot 0.01 anda perlukan minimum modal $1,000.


Leverage 1:10:

Jika anda guna leverage 1:10 yang ditawarkan broker, lot boleh buka berdasarkan modal equity anda:

Modal​
Max lot boleh buka​
Nilai​
$100,000​
10.0​
$100 per pip​
$10,000​
1.0​
$10 per pip​
$1,000​
0.1​
$1 per pip​
$100​
0.01​
$0.10 per pip​

Berdasar table di atas, dengan leverage 1:10 - untuk buka lot 0.01 anda perlukan minimum modal $100.


Leverage 1:100:

Jika anda guna leverage 1:100 yang ditawarkan broker, lot boleh buka berdasarkan modal equity anda:

Modal​
Max lot boleh buka​
Nilai​
$100,000​
100.0​
$1,000 per pip​
$10,000​
10.0​
$100 per pip​
$1,000​
1.0​
$10 per pip​
$100​
0.1​
$1 per pip​
$10​
0.01​
$0.10 per pip​

Berdasar table di atas, dengan leverage 1:100 - untuk buka lot 0.01 anda perlukan minimum modal $10.

Begitulah seterusnya.


Jadi, semakin besar leverage yang anda ambil, semakin besar juga lot maksimum anda boleh buka. Mesti hati-hati dengan penggunaan leverage ini. Semakin besar lot anda gunakan semakin berisiko akaun anda dan boleh menyebabkan modal cepat hangus. Trade lah dengan berhati-hati dan berhemah. Pilih leverage yang sedikit dan buka lot yang berpatutan dengan modal anda.

Cadangan saya, leverage 1:100 sudah memadai. Setiap entry untuk modal $1,000 hanya buka 0.1. Jika modal $100 buka hanya 0.01.

Semoga bermanfaat.
 

Kenali Apa Itu Leverage Dalam Forex

Salah satu perkara asas forex yang wajib anda ketahui adalah laverage. Ketahui lebih lanjut dengan mendalam:

1. Maksud Leverage

Leverage ialah pinjaman daripada pihak broker kepada trader untuk memulakan perniagaan dalam forex.

Dengan adanya leverage, trader mampu trade dengan bermodalkan serendah 10 USD sahaja!

Tapi sebelum itu, anda perlu tahu bagaimana leverage ini berfungsi dan akaun yang mana sesuai untuk modal anda.

Sebagai contoh, leverage 1:100 (1% dari modal). Nisbah itu menunjukkan margin atau downpayment deposit yang broker kenakan manakala selebihnya broker dahulukan (pinjam).

Maksudnya, sekiranya anda ingin trade dalam akaun anda dengan bermodalkan 100,000 USD, broker memerlukan deposit 1000 USD daripada anda untuk membuka akaun itu.

Ini bermakna anda mampu membuat pinjaman dagangan 100 kali ganda daripada modal anda (1000 x100=100,000).

Namun bergitu, sekiranya silap menggunakan leverage boleh membawa padah pada akaun trading anda.
Jadi levarage mana yang okay untuk new trader mcm sy
 

FAUZEY_FX

Well-known member
Nak faham leverage kena faham satu ni dulu. Untuk anda masuk trading dan buka 1 lot, modal yang diperlukan adalah $100,000. Kalau tak ada capital $100k anda x boleh buka 1.0. Tengok contoh di bawah.

Tanpa leverage:

Tanpa bantuan leverage oleh broker, lot boleh dibuka berdasarkan modal equity anda:

Modal​
Max lot boleh buka​
Nilai​
$100,000​
1.0​
$10 per pip​
$10,000​
0.1​
$1 per pip​
$1,000​
0.01​
$0.10 per pip​

Berdasar table di atas, tanpa leverage - untuk buka lot 0.01 anda perlukan minimum modal $1,000.


Leverage 1:10:

Jika anda guna leverage 1:10 yang ditawarkan broker, lot boleh buka berdasarkan modal equity anda:

Modal​
Max lot boleh buka​
Nilai​
$100,000​
10.0​
$100 per pip​
$10,000​
1.0​
$10 per pip​
$1,000​
0.1​
$1 per pip​
$100​
0.01​
$0.10 per pip​

Berdasar table di atas, dengan leverage 1:10 - untuk buka lot 0.01 anda perlukan minimum modal $100.


Leverage 1:100:

Jika anda guna leverage 1:100 yang ditawarkan broker, lot boleh buka berdasarkan modal equity anda:

Modal​
Max lot boleh buka​
Nilai​
$100,000​
100.0​
$1,000 per pip​
$10,000​
10.0​
$100 per pip​
$1,000​
1.0​
$10 per pip​
$100​
0.1​
$1 per pip​
$10​
0.01​
$0.10 per pip​

Berdasar table di atas, dengan leverage 1:100 - untuk buka lot 0.01 anda perlukan minimum modal $10.

Begitulah seterusnya.


Jadi, semakin besar leverage yang anda ambil, semakin besar juga lot maksimum anda boleh buka. Mesti hati-hati dengan penggunaan leverage ini. Semakin besar lot anda gunakan semakin berisiko akaun anda dan boleh menyebabkan modal cepat hangus. Trade lah dengan berhati-hati dan berhemah. Pilih leverage yang sedikit dan buka lot yang berpatutan dengan modal anda.

Cadangan saya, leverage 1:100 sudah memadai. Setiap entry untuk modal $1,000 hanya buka 0.1. Jika modal $100 buka hanya 0.01.

Semoga bermanfaat.
Info terbaek
 

Kenali Apa Itu Leverage Dalam Forex

Salah satu perkara asas forex yang wajib anda ketahui adalah laverage. Ketahui lebih lanjut dengan mendalam:

1. Maksud Leverage

Leverage ialah pinjaman daripada pihak broker kepada trader untuk memulakan perniagaan dalam forex.

Dengan adanya leverage, trader mampu trade dengan bermodalkan serendah 10 USD sahaja!

Tapi sebelum itu, anda perlu tahu bagaimana leverage ini berfungsi dan akaun yang mana sesuai untuk modal anda.

Sebagai contoh, leverage 1:100 (1% dari modal). Nisbah itu menunjukkan margin atau downpayment deposit yang broker kenakan manakala selebihnya broker dahulukan (pinjam).

Maksudnya, sekiranya anda ingin trade dalam akaun anda dengan bermodalkan 100,000 USD, broker memerlukan deposit 1000 USD daripada anda untuk membuka akaun itu.

Ini bermakna anda mampu membuat pinjaman dagangan 100 kali ganda daripada modal anda (1000 x100=100,000).

Namun bergitu, sekiranya silap menggunakan leverage boleh membawa padah pada akaun trading anda.
Thank you for info ini
 
  • Deleted by nabil
Show…
  • Deleted by WarmNight
Show…
  • Deleted by nabil
  • Reason: promote Broker lain
Show…

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▶️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top