Apa Itu KRIPTO. Mula Di Sini!

tupat

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
Kripto! Kripto! Kripto! Apa tu Kripto?


Cryptocurrency_logos.jpg

Penerangan asas tentang Matawang Kripto.

Sebelum bercerita dengan lebih mendalam tentang mata wang kripto, sejarah pasaran ini bermula sejak kemunculan Bitcoin pada 2009 sebagai wang digital pertama dunia, setelah bertahun-tahun kajian dilakukan.

Dikatakan mata wang tersebut dihasilkan oleh seorang individu misteri yang dikenali sebagai Satoshi Nakamoto dan sehingga kini identiti pengasas mata wang itu masih lagi kekal rahsia.

20210122_020020.jpg


Sebenarnya, mata wang kripto bukanlah sesuatu yang baru. Sejak 2010 lagi mata wang kripto diperkenalkan di Malaysia dan bermula pada 2015, mata wang itu mula mendapat perhatian sehingga kini.

Berbeza dengan wang tunai, wang kripto adalah aset atau mata wang digital yang berfungsi sebagai medium pertukaran dengan menggunakan teknologi kriptograf.

Untuk pengetahuan, kriptograf merupakan teknologi yang dibangunkan menggunakan konsep perkiraan matematik yang dikenali sebagai algoritma. Ia berfungsi untuk melindungi dan mengesahkan transaksi termasuk mengawal pembentukan unit baru bagi sesuatu mata wang.

Matawang kripto sangat unik dan selamat kerana memiliki kawalan tidak berpusat (decentralized), iaitu tidak melibatkan pihak ketiga atau sebarang pengubahan tanpa izin.

118773618_319427922627260_299462973132186125_n.jpg



Perbezaan mata wang kripto dan token

Tidak dapat dinafikan kedua-duanya mempunyai persamaan ciri: boleh didagangkan di exchanger (spt Binance, Okex, Uniswap dll) dan boleh dikirim menggunakan alamat blockchain. Tetapi yang membezakan kedua-duanya ialah:

Mata wang kripto – berfungsi sebagai wang, sama ada sebagai medium pertukaran, menyimpan nilai atau kedua-duanya sekali. Setiap satu syiling memiliki nilai yang sama dengan syiling yang lain.

Token – boleh digunakan sebagai mata wang kripto tetapi lebih fleksibel. Pelabur boleh melombong berjuta token yang sama atau memilih beberapa token yang memiliki ciri unik. Token juga mampu berfungsi sebagai apa-apa sahaja sama ada resit digital syarikat hinggalah loyalty points.

Walau bagaimanapun, platform matawang yang digunakan untuk membayar transaksi berbeza dengan token. Ethereum misalnya, mata wangnya Ether (ETH) hanya boleh digunakan untuk membina dan memindahkan token di dalam rangkaian Ethereum sahaja.

Token ini dilaksanakan berdasarkan piawaian seperti ERC-20 atau ERC-721.


Dompet kripto - tempat simpanan matawang Kripto

Dompet kripto (Crypto Wallet) memiliki fungsi yang sama seperti dompet (atau akaun simpanan) yang sering kita gunakan untuk menyimpan sejumlah wang. Dompet kripto bertujuan untuk memegang data peribadi anda dengan menggunakan perisian sama ada di komputer atau telefon pintar.

Dompet ini memainkan peranan penting untuk memastikan pengguna sentiasa berhubung dengan rangkaian matawang kripto. Fungsi dompetnya akan bergantung kepada jenis perisian yang digunakan. Dompet mempunyai dua jenis. Hot wallet dan juga cold wallet.

Secara asasnya, hot wallet disimpan ke wallet secara online. Cold wallet adalah wallet secara offline. Tengok gambarajah di bawah untuk perbezaan hot & cold wallet.

e2271a9b1acd998e2d5068d7ef80430e.jpg


Contoh Hot Wallet:

1. Wallet di exchanger-exchanger seperti Luno, Binance, Tokenize, Sinegy, Coinbase, KuCoin, Huobi dan lain-lain.
2. Online wallet seperti blockchain.com, exodus, electrum, mycelium dll.

Contoh Cold Wallet :

1. Ledger (hardware device seperti Pendrive). Download Kripto dan simpan di dalam device ini. Device ini perlu disimpan secara selamat samada di peti besi atau di rumah. Antara device yang popular adalah Ledger Nano X.

2. Software atau apps yang didownload ke dalam pc atau mobile phone.

ledger-wallets-5f2a5b69925e7.o.png


Bersambung...



Sumber
 
Last edited:

tupat

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
Secara mudahnya, Kripto tu adalah matawang digital. Tujuan utama kripto dicipta adalah untuk mengelakkan pihak ketiga menguruskan wang kita seperti bank. Sekarang apabila kita transfer duit dari A ke B kita perlukan pihak C iaitu bank. Jika pihak C cuai atau seleweng, wang kita akan terjejas.

Kripto ni menggunakan teknologi secara kriptografi ataupun coding komputer. Kemudian melalui proses tertentu seperti encryption ataupun hashing untuk tujuan keselamatan. Setiap matawang kripto itu punyai ciri keselamatannya tersendiri. Jika Bitcoin kita akan tengok dia menggunakan ciri keselamatan hashing SHA256. Kripto-kripto lain punyai proses keselamatannya yang tersendiri.

transactioncycle-1.jpg


Setiap kali kita buat pemindahan coin, transaksi akan dibantu secara komuniti (bukan satu pihak) melalui cara mining. Mining ni akan dilakukan beramai-ramai melalui komputer mining dalam satu rantaian yang mana setiap transaksi akan disimpan di dalam blockchain. Setiap orang yang terlibat dalam mining pula akan mendapat imbuhan kripto tersebut sebagai ganjaran membantu transaksi yang berlaku. Itulah yg kita selalu dengar pasal mining mining tu.

what-is-cryptocurrency-1.jpg


118958988_3322796117798597_632335705165699427_n.jpg


Ini saya listkan kebaikan utama matawang kripto
1. Bebas campurtangan org ketiga
2. Mudah dipindahkan. Saya di Malaysia boleh send ke Africa ke Eropah dalam beberapa minit sahaja, berbanding menggunakan wire transfer antara bank ke bank yg ambil masa sampai 3 ke 5 hari.
3. Supply matawang kripto ini ada terhad. Tak seperti matawang fiat yg kita guna, boleh print sesuka hati menyebabkan nilai matawang fiat sentiasa menurun (disebabkan inflasi). Dulu beli nasi lemak 20sen, sekarang nasi lemak Rm2.

Sekarang ni ibu segala kripto adalah Bitcoin. Bitcoin matawang kripto yang pertama. Diasas pada tahun 2009. Bitcoin adalah paling stabil dan paling banyak disimpan. Market cap bitcoin sekarang mencecah $235Billion. Bukan saja orang awam (retailer) tapi institusi dan syarikat pelaburan pun melabur dan pegang bitcoin ni.

Selain bitcoin ada beribu lagi kripto yang lain. Ada yang genuine ada yang scam. Jadi kena berhati-hati pilih pelaburan kripto. Kena tahu kripto apa yang kita nak beli. Sebab sekarang penggunaan kripto masih terhad, jadi ramai yang membeli kripto lebih kepada melabur dan buat untung. Termasuklah beberapa platform yg tawarkan trading kripto secara margin. Paling popular di BINANCE.

Baik, nanti saya sambung...
 
Last edited:

Hafiz07

Member
Secara mudahnya, Kripto tu adalah matawang digital. Tujuan utama kripto dicipta adalah untuk mengelakkan pihak ketiga menguruskan wang kita seperti bank. Sekarang apabila kita transfer duit dari A ke B kita perlukan pihak C iaitu bank. Jika pihak C cuai atau seleweng, wang kita akan terjejas.

Kripto ni menggunakan teknologi secara kriptografi ataupun coding komputer. Kemudian melalui proses tertentu seperti encryption ataupun hashing untuk tujuan keselamatan. Setiap matawang kripto itu punyai ciri keselamatannya tersendiri. Jika Bitcoin kita akan tengok dia menggunakan ciri keselamatan hashing SHA256. Kripto-kripto lain punyai proses keselamatannya yang tersendiri.

transactioncycle-1.jpg


Setiap kali kita buat pemindahan coin, transaksi akan dibantu secara komuniti (bukan satu pihak) melalui cara mining. Mining ni akan dilakukan beramai-ramai melalui komputer mining dalam satu rantaian yang mana setiap transaksi akan disimpan di dalam blockchain. Setiap orang yang terlibat dalam mining pula akan mendapat imbuhan kripto tersebut sebagai ganjaran membantu transaksi yang berlaku. Itulah yg kita selalu dengar pasal mining mining tu.

what-is-cryptocurrency-1.jpg


Ini saya listkan kebaikan utama matawang kripto
1. Bebas campurtangan org ketiga
2. Mudah dipindahkan. Saya di Malaysia boleh send ke Africa ke Eropah dalam beberapa minit sahaja, berbanding menggunakan wire transfer antara bank ke bank yg ambil masa sampai 3 ke 5 hari.
3. Supply matawang kripto ini ada terhad. Tak seperti matawang fiat yg kita guna, boleh print sesuka hati menyebabkan nilai matawang fiat sentiasa menurun (disebabkan inflasi). Dulu beli nasi lemak 20sen, sekarang nasi lemak Rm2.

Sekarang ni ibu segala kripto adalah Bitcoin. Bitcoin matawang kripto yang pertama. Diasas pada tahun 2009. Bitcoin adalah paling stabil dan paling banyak disimpan. Market cap bitcoin sekarang mencecah $235Billion. Bukan saja orang awam (retailer) tapi institusi dan syarikat pelaburan pun melabur dan pegang bitcoin ni.

Selain bitcoin ada beribu lagi kripto yang lain. Ada yang genuine ada yang scam. Jadi kena berhati-hati pilih pelaburan kripto. Kena tahu kripto apa yang kita nak beli. Sebab sekarang penggunaan kripto masih terhad, jadi ramai yang membeli kripto lebih kepada melabur dan buat untung. Termasuklah beberapa platform yg tawarkan trading kripto secara margin. Paling popular di BINANCE.

Baik, nanti saya sambung...
Terbaik infonya
 
  • Deleted by traders.dev
Show…

Msshafnan98

New member
Secara mudahnya, Kripto tu adalah matawang digital. Tujuan utama kripto dicipta adalah untuk mengelakkan pihak ketiga menguruskan wang kita seperti bank. Sekarang apabila kita transfer duit dari A ke B kita perlukan pihak C iaitu bank. Jika pihak C cuai atau seleweng, wang kita akan terjejas.

Kripto ni menggunakan teknologi secara kriptografi ataupun coding komputer. Kemudian melalui proses tertentu seperti encryption ataupun hashing untuk tujuan keselamatan. Setiap matawang kripto itu punyai ciri keselamatannya tersendiri. Jika Bitcoin kita akan tengok dia menggunakan ciri keselamatan hashing SHA256. Kripto-kripto lain punyai proses keselamatannya yang tersendiri.

transactioncycle-1.jpg


Setiap kali kita buat pemindahan coin, transaksi akan dibantu secara komuniti (bukan satu pihak) melalui cara mining. Mining ni akan dilakukan beramai-ramai melalui komputer mining dalam satu rantaian yang mana setiap transaksi akan disimpan di dalam blockchain. Setiap orang yang terlibat dalam mining pula akan mendapat imbuhan kripto tersebut sebagai ganjaran membantu transaksi yang berlaku. Itulah yg kita selalu dengar pasal mining mining tu.

what-is-cryptocurrency-1.jpg


View attachment 753

Ini saya listkan kebaikan utama matawang kripto
1. Bebas campurtangan org ketiga
2. Mudah dipindahkan. Saya di Malaysia boleh send ke Africa ke Eropah dalam beberapa minit sahaja, berbanding menggunakan wire transfer antara bank ke bank yg ambil masa sampai 3 ke 5 hari.
3. Supply matawang kripto ini ada terhad. Tak seperti matawang fiat yg kita guna, boleh print sesuka hati menyebabkan nilai matawang fiat sentiasa menurun (disebabkan inflasi). Dulu beli nasi lemak 20sen, sekarang nasi lemak Rm2.

Sekarang ni ibu segala kripto adalah Bitcoin. Bitcoin matawang kripto yang pertama. Diasas pada tahun 2009. Bitcoin adalah paling stabil dan paling banyak disimpan. Market cap bitcoin sekarang mencecah $235Billion. Bukan saja orang awam (retailer) tapi institusi dan syarikat pelaburan pun melabur dan pegang bitcoin ni.

Selain bitcoin ada beribu lagi kripto yang lain. Ada yang genuine ada yang scam. Jadi kena berhati-hati pilih pelaburan kripto. Kena tahu kripto apa yang kita nak beli. Sebab sekarang penggunaan kripto masih terhad, jadi ramai yang membeli kripto lebih kepada melabur dan buat untung. Termasuklah beberapa platform yg tawarkan trading kripto secara margin. Paling popular di BINANCE.

Baik, nanti saya sambung...
DH DPT ILMU BERKENAAN KRIPTO ..sebelum nie banyak scam dh kena berkenaan mining ..tapi sekrg baru faham maksud sebenar kripto mining ...tq sifu ..terima kasih kepad team intraday utk bagi peluang kepada semua orang utk belajar bersama forum intraday platform ..alhamdulillah ..syukur ..tq
 

Faizfx

Member
Moshed Trader Club
Secara mudahnya, Kripto tu adalah matawang digital. Tujuan utama kripto dicipta adalah untuk mengelakkan pihak ketiga menguruskan wang kita seperti bank. Sekarang apabila kita transfer duit dari A ke B kita perlukan pihak C iaitu bank. Jika pihak C cuai atau seleweng, wang kita akan terjejas.

Kripto ni menggunakan teknologi secara kriptografi ataupun coding komputer. Kemudian melalui proses tertentu seperti encryption ataupun hashing untuk tujuan keselamatan. Setiap matawang kripto itu punyai ciri keselamatannya tersendiri. Jika Bitcoin kita akan tengok dia menggunakan ciri keselamatan hashing SHA256. Kripto-kripto lain punyai proses keselamatannya yang tersendiri.

transactioncycle-1.jpg


Setiap kali kita buat pemindahan coin, transaksi akan dibantu secara komuniti (bukan satu pihak) melalui cara mining. Mining ni akan dilakukan beramai-ramai melalui komputer mining dalam satu rantaian yang mana setiap transaksi akan disimpan di dalam blockchain. Setiap orang yang terlibat dalam mining pula akan mendapat imbuhan kripto tersebut sebagai ganjaran membantu transaksi yang berlaku. Itulah yg kita selalu dengar pasal mining mining tu.

what-is-cryptocurrency-1.jpg


View attachment 753

Ini saya listkan kebaikan utama matawang kripto
1. Bebas campurtangan org ketiga
2. Mudah dipindahkan. Saya di Malaysia boleh send ke Africa ke Eropah dalam beberapa minit sahaja, berbanding menggunakan wire transfer antara bank ke bank yg ambil masa sampai 3 ke 5 hari.
3. Supply matawang kripto ini ada terhad. Tak seperti matawang fiat yg kita guna, boleh print sesuka hati menyebabkan nilai matawang fiat sentiasa menurun (disebabkan inflasi). Dulu beli nasi lemak 20sen, sekarang nasi lemak Rm2.

Sekarang ni ibu segala kripto adalah Bitcoin. Bitcoin matawang kripto yang pertama. Diasas pada tahun 2009. Bitcoin adalah paling stabil dan paling banyak disimpan. Market cap bitcoin sekarang mencecah $235Billion. Bukan saja orang awam (retailer) tapi institusi dan syarikat pelaburan pun melabur dan pegang bitcoin ni.

Selain bitcoin ada beribu lagi kripto yang lain. Ada yang genuine ada yang scam. Jadi kena berhati-hati pilih pelaburan kripto. Kena tahu kripto apa yang kita nak beli. Sebab sekarang penggunaan kripto masih terhad, jadi ramai yang membeli kripto lebih kepada melabur dan buat untung. Termasuklah beberapa platform yg tawarkan trading kripto secara margin. Paling popular di BINANCE.

Baik, nanti saya sambung...
Secara mudahnya, Kripto tu adalah matawang digital. Tujuan utama kripto dicipta adalah untuk mengelakkan pihak ketiga menguruskan wang kita seperti bank. Sekarang apabila kita transfer duit dari A ke B kita perlukan pihak C iaitu bank. Jika pihak C cuai atau seleweng, wang kita akan terjejas.

Kripto ni menggunakan teknologi secara kriptografi ataupun coding komputer. Kemudian melalui proses tertentu seperti encryption ataupun hashing untuk tujuan keselamatan. Setiap matawang kripto itu punyai ciri keselamatannya tersendiri. Jika Bitcoin kita akan tengok dia menggunakan ciri keselamatan hashing SHA256. Kripto-kripto lain punyai proses keselamatannya yang tersendiri.

transactioncycle-1.jpg


Setiap kali kita buat pemindahan coin, transaksi akan dibantu secara komuniti (bukan satu pihak) melalui cara mining. Mining ni akan dilakukan beramai-ramai melalui komputer mining dalam satu rantaian yang mana setiap transaksi akan disimpan di dalam blockchain. Setiap orang yang terlibat dalam mining pula akan mendapat imbuhan kripto tersebut sebagai ganjaran membantu transaksi yang berlaku. Itulah yg kita selalu dengar pasal mining mining tu.

what-is-cryptocurrency-1.jpg


View attachment 753

Ini saya listkan kebaikan utama matawang kripto
1. Bebas campurtangan org ketiga
2. Mudah dipindahkan. Saya di Malaysia boleh send ke Africa ke Eropah dalam beberapa minit sahaja, berbanding menggunakan wire transfer antara bank ke bank yg ambil masa sampai 3 ke 5 hari.
3. Supply matawang kripto ini ada terhad. Tak seperti matawang fiat yg kita guna, boleh print sesuka hati menyebabkan nilai matawang fiat sentiasa menurun (disebabkan inflasi). Dulu beli nasi lemak 20sen, sekarang nasi lemak Rm2.

Sekarang ni ibu segala kripto adalah Bitcoin. Bitcoin matawang kripto yang pertama. Diasas pada tahun 2009. Bitcoin adalah paling stabil dan paling banyak disimpan. Market cap bitcoin sekarang mencecah $235Billion. Bukan saja orang awam (retailer) tapi institusi dan syarikat pelaburan pun melabur dan pegang bitcoin ni.

Selain bitcoin ada beribu lagi kripto yang lain. Ada yang genuine ada yang scam. Jadi kena berhati-hati pilih pelaburan kripto. Kena tahu kripto apa yang kita nak beli. Sebab sekarang penggunaan kripto masih terhad, jadi ramai yang membeli kripto lebih kepada melabur dan buat untung. Termasuklah beberapa platform yg tawarkan trading kripto secara margin. Paling popular di BINANCE.

Baik, nanti saya sambung...
Kalau tukar duit kita ke crypto . Susah la kerajaan nak tax duit kita .. kan ?
 

tupat

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
Kalau tukar duit kita ke crypto . Susah la kerajaan nak tax duit kita .. kan ?
Yess.. Buat masa sekarang. Tapi kat luar negara mcm di US, kerajaan collect tax hasil trading/invest kripto. Pelabur kripto kena declare n dorg boleh dapat data dari exchanger (mcm Luno, Binance, Coinbase etc)
 
Secara mudahnya, Kripto tu adalah matawang digital. Tujuan utama kripto dicipta adalah untuk mengelakkan pihak ketiga menguruskan wang kita seperti bank. Sekarang apabila kita transfer duit dari A ke B kita perlukan pihak C iaitu bank. Jika pihak C cuai atau seleweng, wang kita akan terjejas.

Kripto ni menggunakan teknologi secara kriptografi ataupun coding komputer. Kemudian melalui proses tertentu seperti encryption ataupun hashing untuk tujuan keselamatan. Setiap matawang kripto itu punyai ciri keselamatannya tersendiri. Jika Bitcoin kita akan tengok dia menggunakan ciri keselamatan hashing SHA256. Kripto-kripto lain punyai proses keselamatannya yang tersendiri.

transactioncycle-1.jpg


Setiap kali kita buat pemindahan coin, transaksi akan dibantu secara komuniti (bukan satu pihak) melalui cara mining. Mining ni akan dilakukan beramai-ramai melalui komputer mining dalam satu rantaian yang mana setiap transaksi akan disimpan di dalam blockchain. Setiap orang yang terlibat dalam mining pula akan mendapat imbuhan kripto tersebut sebagai ganjaran membantu transaksi yang berlaku. Itulah yg kita selalu dengar pasal mining mining tu.

what-is-cryptocurrency-1.jpg


View attachment 753

Ini saya listkan kebaikan utama matawang kripto
1. Bebas campurtangan org ketiga
2. Mudah dipindahkan. Saya di Malaysia boleh send ke Africa ke Eropah dalam beberapa minit sahaja, berbanding menggunakan wire transfer antara bank ke bank yg ambil masa sampai 3 ke 5 hari.
3. Supply matawang kripto ini ada terhad. Tak seperti matawang fiat yg kita guna, boleh print sesuka hati menyebabkan nilai matawang fiat sentiasa menurun (disebabkan inflasi). Dulu beli nasi lemak 20sen, sekarang nasi lemak Rm2.

Sekarang ni ibu segala kripto adalah Bitcoin. Bitcoin matawang kripto yang pertama. Diasas pada tahun 2009. Bitcoin adalah paling stabil dan paling banyak disimpan. Market cap bitcoin sekarang mencecah $235Billion. Bukan saja orang awam (retailer) tapi institusi dan syarikat pelaburan pun melabur dan pegang bitcoin ni.

Selain bitcoin ada beribu lagi kripto yang lain. Ada yang genuine ada yang scam. Jadi kena berhati-hati pilih pelaburan kripto. Kena tahu kripto apa yang kita nak beli. Sebab sekarang penggunaan kripto masih terhad, jadi ramai yang membeli kripto lebih kepada melabur dan buat untung. Termasuklah beberapa platform yg tawarkan trading kripto secara margin. Paling popular di BINANCE.

Baik, nanti saya sambung...
good information
 

wankb28

Member
Mantap info ! Sesiapa nak join mining jemput join group telegram -> TELEGRAM GROUP DIKELUARKAN OLEH MOD
 
Last edited by a moderator:

tupat

Moderator
Staff member
Moshed Trader Club
apa beza blockchain dgn stablecoins? ada beza ke ?
Ada beza tu. Blockchain tempat tersimpan rekod transaksi dan platform untuk ekosistem kripto. Stablecoin tu salah satu kripto, mcm USDT, BUSD, USDC yg nilainya sentiasa bersamaan $1.
 

misterbux

New member
Kripto! Kripto! Kripto! Apa tu Kripto?


Cryptocurrency_logos.jpg

Penerangan asas tentang Matawang Kripto.

Sebelum bercerita dengan lebih mendalam tentang mata wang kripto, sejarah pasaran ini bermula sejak kemunculan Bitcoin pada 2009 sebagai wang digital pertama dunia, setelah bertahun-tahun kajian dilakukan.

Dikatakan mata wang tersebut dihasilkan oleh seorang individu misteri yang dikenali sebagai Satoshi Nakamoto dan sehingga kini identiti pengasas mata wang itu masih lagi kekal rahsia.

Sebenarnya, mata wang kripto bukanlah sesuatu yang baru. Sejak 2010 lagi mata wang kripto diperkenalkan di Malaysia dan bermula pada 2015, mata wang itu mula mendapat perhatian sehingga kini.

Berbeza dengan wang tunai, wang kripto adalah aset atau mata wang digital yang berfungsi sebagai medium pertukaran dengan menggunakan teknologi kriptograf.

Untuk pengetahuan, kriptograf merupakan teknologi yang dibangunkan menggunakan konsep perkiraan matematik yang dikenali sebagai algoritma. Ia berfungsi untuk melindungi dan mengesahkan transaksi termasuk mengawal pembentukan unit baru bagi sesuatu mata wang.

Matawang kripto sangat unik dan selamat kerana memiliki kawalan tidak berpusat (decentralized), iaitu tidak melibatkan pihak ketiga atau sebarang pengubahan tanpa izin.

View attachment 752


Perbezaan mata wang kripto dan token

Tidak dapat dinafikan kedua-duanya mempunyai persamaan ciri: boleh didagangkan di bursa dan boleh dikirim menggunakan alamat blockchain. Tetapi yang membezakan kedua-duanya ialah:

Mata wang kripto – berfungsi sebagai wang, sama ada sebagai medium pertukaran, menyimpan nilai atau kedua-duanya sekali. Setiap satu syiling memiliki nilai yang sama dengan syiling yang lain.

Token – boleh digunakan sebagai mata wang kripto tetapi lebih fleksibel. Pelabur boleh melombong berjuta token yang sama atau memilih beberapa token yang memiliki ciri unik. Token juga mampu berfungsi sebagai apa-apa sahaja sama ada resit digital syarikat hinggalah loyalty points.

Walau bagaimanapun, platform matawang yang digunakan untuk membayar transaksi berbeza dengan token. Ethereum misalnya, mata wangnya Ether (ETH) hanya boleh digunakan untuk membina dan memindahkan token di dalam rangkaian Ethereum sahaja.

Token ini dilaksanakan berdasarkan piawaian seperti ERC-20 atau ERC-721.


Dompet kripto - tempat simpanan matawang Kripto

Dompet kripto (Crypto Wallet) memiliki fungsi yang sama seperti dompet (atau akaun simpanan) yang sering kita gunakan untuk menyimpan sejumlah wang. Dompet kripto bertujuan untuk memegang data peribadi anda dengan menggunakan perisian sama ada di komputer atau telefon pintar.

Dompet ini memainkan peranan penting untuk memastikan pengguna sentiasa berhubung dengan rangkaian matawang kripto. Fungsi dompetnya akan bergantung kepada jenis perisian yang digunakan. Dompet mempunyai dua jenis. Hot wallet dan juga cold wallet.

Secara asasnya, hot wallet disimpan ke wallet secara online. Cold wallet adalah wallet secara offline. Tengok gambarajah di bawah untuk perbezaan hot & cold wallet.

e2271a9b1acd998e2d5068d7ef80430e.jpg


Contoh Cold Wallet :

1. Ledger (hardware device seperti Pendrive). Download Kripto dan simpan di dalam device ini. Device ini perlu disimpan secara selamat samada di peti besi atau di rumah.

2. Software atau apps yang didownload ke dalam pc atau mobile phone.

ledger-wallets-5f2a5b69925e7.o.png


Bersambung...



Sumber
alhamdulillah..jumpa juga platform yg sgt berguna dan berinfomasi, syabas dan terima kasih pada moderator dan sifu2 yg byk berkongsi maklumat serta mengajar tips utk melabur. Terima kasih.
 

Fakhrii

Well-known member
Staff member
Crypto mendapat hampir 900 Juta undian atau mungkin akan bertambah lagi sebagai matawang pada masa akan datang 😍

 

Satoshi Tomato

Well-known member
Alhamdulillah semenjak pakcik kenal Intraday ni pakcik dapat banyak ilmu dan pakcik dapat belajar tentang kripto.. Terima kasih Intraday
 

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▶️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top