📈 Technical Analisis Teknikal Pasaran Emas

Technical

Pak Man Forex

Well-known member
maksud saya untuk membuat garisan SSR dan MPL key level

Amat dikesali saya hanya mampu trade mnggunakan app phone buat masa ini. Tetapi jika ada cara app mt4 boleh install indicator ini , sila tunjuk ajar tuan
Uishhh first time saya mendengar mengenai ini. Mungkin ada yang lagi pakar boleh menjawabnya. Mengenai indikator itu, anda boleh juga lihat di Telegram Intraday, setiap hari diaorang ada update price daripada indikator tersebut dan remark garis price tersebut pada phone anda. Boleh juga install apss Intraday tetapi untuk sekarang ini hanya untuk Android sahaja, IOS bakal menyusul.

Saya sertakan link telegaram mereka : https://t.me/intradaydotmy
 

Ailgo

Member
terima kasih tuan, tarikan dari video berbuka puasa dari intraday menjemput saya kemari, semoga otai2 dan veteren semua memberi tunjuk ajar. letih asyik Mc shaja
 

Pak Man Forex

Well-known member
terima kasih tuan, tarikan dari video berbuka puasa dari intraday menjemput saya kemari, semoga otai2 dan veteren semua memberi tunjuk ajar. letih asyik Mc shaja
Santai, tapi better kalau nak belajar guna akaun demo dahulu. Praktiskan dahulu sehingga mantap baru ke akaun real. Good luck 💪💪
 

sankiss

Active member
Lama kita tidak berbicara mengenai GOLD hahahaha. Betul tu, kelihatan agak sukar untuk GOLD melepasi harga $1800.0. Pada malam tadi GOLD mencuba untuk membuat kenaikan dan menguji paras harga $1800.0 disebabkan oleh penurunan yang drastik daripada hasil perbendaharaan AS pada sesi New York malam tadi yang terus mempengaruhi USD untuk bergerak lemah

Tetapi penyusutan tersebut tidak kekal lama, apabila USD kembali mengukuh semula disebabkan oleh kenyataan Janet Yellan yang memberitahu bahawa kadar faedah perlu dinaikkan dan ia terus mendorong GOLD untuk membuat penurunan sehingga 250 pips

Kalau nak dilihat daripada carta ia masih lagi bergerak secara sideway pada TF H1 dan H4,, tetapi untuk TF Daily dan ke atas nampaknya GOLD masih lagi dalam keadaan Downtrend.

Jika pergerakan GOLD sentiasa menguji paras harga $1800.0. Berkemungkinan untuk ia menembusi paras harga tersebut mungkin akan terjadi. Takpe kita nantikan pergerakan seterusnya tetapi perlu berhati-hati juga jika ingin trade sebab pada hari Jumaat ini ada data NFP.

Khabar baik dan alhamdulillah sedang dalam keadaan yang sihat. Salam ramadhan juga dan salam PKP ermm :cry:

Bagaimana khabar tuan @sankiss ?
Khabar baik juga tuan @Pak Man Forex, kekal ceria walaupun tiba-tiba PKP lagi :ROFLMAO: . Semalam betul-betul 'choppy' pergerakan emas ini dengan statement Yellen yang mengatakan bahawa kadar faedah perlu dinaikkan untuk mengelakkan ekonomi AS 'overheat'. Zon 1760 - 1765 menjadi perhatian para pelabur samada breakout atau rejection bakal berlaku pada minggu ini.

Segala pergerakan akan bergantung dengan berita ekonomi dan analisa fundamental sepanjang minggu ini. Data NFP pada jumaat ini juga bakal memberi petanda untuk sektor pekerjaan dan data bilangan pengangguran yang berkurang akan memberi petunjuk ekonomi AS kembali pulih dan menyokong kenyataan Yellen bahawa perlunya kadar faedah untuk dinaikkan bagi mengelakkan overheat.

ovL5FiMp


Kemungkinan 3 senario bakal berlaku.
1. Pasaran akan rebound daripada zon support 1760-65
2. Pasaran akan melakukan fake breakout sebelum reverse dan menuju ke zon resistance 1780-1800
3. Pasaran terus menjunam selepas breakout di support zone.

Kekal santai di posisi menunggu, sabar, dan elakkan FOMO.

Excited Jimmy Fallon GIF by The Tonight Show Starring Jimmy Fallon
 

Pak Man Forex

Well-known member
Khabar baik juga tuan @Pak Man Forex, kekal ceria walaupun tiba-tiba PKP lagi :ROFLMAO: . Semalam betul-betul 'choppy' pergerakan emas ini dengan statement Yellen yang mengatakan bahawa kadar faedah perlu dinaikkan untuk mengelakkan ekonomi AS 'overheat'. Zon 1760 - 1765 menjadi perhatian para pelabur samada breakout atau rejection bakal berlaku pada minggu ini.

Segala pergerakan akan bergantung dengan berita ekonomi dan analisa fundamental sepanjang minggu ini. Data NFP pada jumaat ini juga bakal memberi petanda untuk sektor pekerjaan dan data bilangan pengangguran yang berkurang akan memberi petunjuk ekonomi AS kembali pulih dan menyokong kenyataan Yellen bahawa perlunya kadar faedah untuk dinaikkan bagi mengelakkan overheat.

ovL5FiMp


Kemungkinan 3 senario bakal berlaku.
1. Pasaran akan rebound daripada zon support 1760-65
2. Pasaran akan melakukan fake breakout sebelum reverse dan menuju ke zon resistance 1780-1800
3. Pasaran terus menjunam selepas breakout di support zone.

Kekal santai di posisi menunggu, sabar, dan elakkan FOMO.

Excited Jimmy Fallon GIF by The Tonight Show Starring Jimmy Fallon
Mesti kekal ceria, baru boleh analisa dengan hati yang tenang hahahaha. Terbaiklah tuan @sankiss. Tidak pernah mengecewakan, paduuu 🔥🔥

Betul tu tuan @sankiss, data NFP pada Jumaat ini bakal menentukan pergerakan dan hala tuju seterusnya bagi GOLD. Kalau dilihat pada pagi tadi GOLD macam nak naik semula, tapi menjelang sesi Eropah hasil perbendaharaan AS terus memacu semula GOLD untuk membuat penurunan

Seram kalau nak trade GOLD ni hahahaha, kena tunggu confirmation yang tepat baru boleh entry. Kalau tidak juara EPL season ini akan memanggil :ROFLMAO::ROFLMAO:

Premier League Mind Blown GIF by Dan Leydon
 

sankiss

Active member
Mesti kekal ceria, baru boleh analisa dengan hati yang tenang hahahaha. Terbaiklah tuan @sankiss. Tidak pernah mengecewakan, paduuu 🔥🔥

Betul tu tuan @sankiss, data NFP pada Jumaat ini bakal menentukan pergerakan dan hala tuju seterusnya bagi GOLD. Kalau dilihat pada pagi tadi GOLD macam nak naik semula, tapi menjelang sesi Eropah hasil perbendaharaan AS terus memacu semula GOLD untuk membuat penurunan

Seram kalau nak trade GOLD ni hahahaha, kena tunggu confirmation yang tepat baru boleh entry. Kalau tidak juara EPL season ini akan memanggil :ROFLMAO::ROFLMAO:

Premier League Mind Blown GIF by Dan Leydon
Hahahaha betul tu tuan @Pak Man Forex :ROFLMAO::ROFLMAO: , tapi saya ada satu soalan tuan, pasaran emas dan pasaran crude oil ni ada sangkut paut ke? Sebab dua-dua pun dalam kategori komoditi.
 

Pak Man Forex

Well-known member
Hahahaha betul tu tuan @Pak Man Forex :ROFLMAO::ROFLMAO: , tapi saya ada satu soalan tuan, pasaran emas dan pasaran crude oil ni ada sangkut paut ke? Sebab dua-dua pun dalam kategori komoditi.
Dua-dua memang dalam kategori komoditi. Tetapi untuk GOLD dan WTI ia tiada hubungan secara langsung, tetapi bagi pergerakannya boleh dipengaruhi oleh satu faktor yang sama, seperti pergerakan harga bagi US Dollar atau sentimen pasaran semasa
 

Ailgo

Member
Seramnya pergerakan malam ini, minta memberi ulas sedikit sebanyak tuan.
 

Attachments

  • IMG_20210418_150403.jpg
    IMG_20210418_150403.jpg
    180.2 KB · Views: 32

Ailgo

Member
Mesti kekal ceria, baru boleh analisa dengan hati yang tenang hahahaha. Terbaiklah tuan @sankiss. Tidak pernah mengecewakan, paduuu 🔥🔥

Betul tu tuan @sankiss, data NFP pada Jumaat ini bakal menentukan pergerakan dan hala tuju seterusnya bagi GOLD. Kalau dilihat pada pagi tadi GOLD macam nak naik semula, tapi menjelang sesi Eropah hasil perbendaharaan AS terus memacu semula GOLD untuk membuat penurunan

Seram kalau nak trade GOLD ni hahahaha, kena tunggu confirmation yang tepat baru boleh entry. Kalau tidak juara EPL season ini akan memanggil :ROFLMAO::ROFLMAO:

Premier League Mind Blown GIF by Dan Leydon
terima kasih tuan, saya nyaris2 open position x mengikuti plan asal. Nasib baik baca posting tuan2, perlu tenang hati..
 

sankiss

Active member
Seramnya pergerakan malam ini, minta memberi ulas sedikit sebanyak tuan.
Memang seram tuan @Ailgo, sekali gerak terus terbang, kadang junam. Saya minta maaf awal-awal tuan sebab saya tak pandai nak ulas kalau dari segi supply and demand level, sebab saya tak mahir lagi konsep supply and demand. Mungkin @Pak Man Forex dapat bantu?
 

Pak Man Forex

Well-known member
Memang seram tuan @Ailgo, sekali gerak terus terbang, kadang junam. Saya minta maaf awal-awal tuan sebab saya tak pandai nak ulas kalau dari segi supply and demand level, sebab saya tak mahir lagi konsep supply and demand. Mungkin @Pak Man Forex dapat bantu?
Saya pun kurang mahir juga mengenai konsep supply and demand ini, sebab kebiasaannya saya selalu guna konsep support and resistance sahaja. Tapi bila saya lihat di Youtube tadi and bertanya kepada pakar, konsep supply and demand ni lebih kurang juga dengan konsep SNR, sebab di dalam support and resistance tersebut mempunyai supply and demand juga bagi menentukan pergerakan seterusnya. Harap dapat menjawab serba sedikit pertanyaan anda @Ailgo. Insyaallah saya akan cuba untuk mengkaji lagi mengenainya (y)
 

Pak Man Forex

Well-known member
Kalau ingin belajar mengenai SNR. @Ailgo ini saya sertakan video daripada CEO Intraday, Moshed Mohamad mengenai bagaimana cara untuk mengenalpasti perubahan trend. Moga dapat membantu anda mempelajari ilmu mengenai Forex Trading ini

 

Pak Man Forex

Well-known member
oCG33ZD6


Jangkaan jauh meleset apabila pasaran emas terus mencanak naik selepas data NFP keluar pada jumaat malam lepas. @Pak Man Forex sempat tak ikut bas malam tadi atau terlepas bas juga seperti saya :ROFLMAO:
Tak sempat jugak nak follow hahahaha saya ada kerja lain masa itu, bila bukak-bukak chart dah pacak terus ermm sedih :cry: :ROFLMAO:. Alhamdulillah lah dia menepati jangkaan saya sebelum ni hehehe tapi memang sayang sebab tak sempat nak entry :ROFLMAO:

Jangkaan seterusnya, berkemungkinan GOLD akan membuat penurunan terlebih dahulu untuk menguji semula paras harga $1800 - $1816 dan kembali membuat kenaikan sehingga ke paras harga $1850. Jika ia melapasi paras harga $1850 zon seterusnya adalah di paras harga $1900 untuk diuji

Dan dapat dilihat pada carta Weekly, ia telah break daripada garisan trendline yang dibuat dan mungkin ia akan menjadi sebagai petanda untuk membuat perubahan trend. Tetapi kalau dikaji betul-betul pada carta Weekly, ada sesuatu yang menarik mengenainya hehehe 🙈🙈

Jika pattern itu valid, kemungkinan paras ATH yang pernah dicapai sebelum ini di paras harga $2074 bakal diuji semula dan mungkin akan terus membuat paras ATH terbaru

Sama-sama kita nantikan pergerakan seterusnya dan harap selepas ini kita tidak ketinggalan bas lagi hahahahaha :LOL::LOL:

sad dirty dancing GIF
 

Recommended Brokers

Kami hanya memilih broker yang terbaik!

INTRADAY Squawk

Klik Play ▶️ / tajuk berita untuk dengar Recap Pasaran

Live Forex Price

Live Crypto Price

Top